Glas Javnosti

PAPRENE CENE NEKRETNINA, A POJEFTINJENJE NI NA VIDIKU! Keš kupci najveća smetnja, šta treba da se desi da bi pale cene kvadrata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kao što smo maltene svi uveliko upoznati, cene na tržištu nekretnina u Srbiji, ali i u svetu, komotno mogu da se prate iz meseca u mesec.

Prema poslednjim dostupnim podacima sa sajta nekretnine.rs, ubedljivo najveći rast vrednosti kvadrata je zabeležen u Nišu, u Bulevaru Nemanjića, koji je i uprkos rastu od 41,14 odsto u prvih 6 meseci ove godine, rastao dodatnih 11 odsto u julu.

Dok se u ovoj ulici u Nišu kvadrat početkom godine plaćao 924 evra, on se sada plaća 1.443 evra. Sa druge strane, najskuplji kvadrat od 2.589 evra u proseku zabeležen je u centru Beograda.

Za sada, prema podacima koje je nedavno objavio Republički zavod za statistiku, kao i onima obelodanjenima od strane NBS u Izveštaju o inflaciji za avgust 2021. godine, cene i aktivnost na tržištu rastu.
Samim tim pitanje trenutka neminovnog pojeftinjenja cena kvadrata se postavlja samo. Konkretan odgovor nema niko, ni dugogodišnji učesnici na tržištu ni stručnjaci, ali postoji nekoliko faktora koji bi mogli da preusmere trendove na tržištu nekretnina.

Udeo građevinarstva u BDP-u oko 5,7 odsto

Sa druge strane u prilog tezi da se zaustavljanje trenda rasta tržišta nekretnina ne nazire ide u prilog i podaci iz avgustovskog izveštaja o inflaciji NBS. Oni, naime, naglašavaju da je sektor građevinarstva brže rastao od ostatka ekonomije od 2014. godine, čemu svedoče podaci o udvostručenoj bruto dodatoj vrednosti, uz prosečan godišnji rast viši od 10 odsto.

Udeo građevinarstva u BDP-u je za razliku od 2013. kada je iznosi 3 odsto, 2020. iznosio oko 5,7 odsto. Ovom rastu je prema mišljenju stručnjaka iz NBS, najviše doprinelo povećanje kapitalnih rashoda države, koja su bila 3,5 puta veća prošle godine nego 2013. godine, ali i znatno poboljšanje poslovnog ambijenta.

- Zahvaljujući očuvanoj i ojačanoj finansijskoj stabilnosti, inveticioni krediti su takođe postali znatan izvor finansiranja privatnih investicija. Svakako, veliki doprinos potekao je od reforme zakonodavstva u oblasti građevinarstva, koja je, između ostalog, pojednostavila i ubrzala procedure za izdavanje građevinskih dozvola - stoji u izveštaju NBS.

32 odsto više građevinskih dozvola nego lane

U junu mesecu ove godine izdata je 2.421 građevinska dozvola što predstavlja povećanje od 32,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, stoji u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.
Od tog broja 81,7 odsto se odnosi na zgrade, a 19,3 odsto na ostale građevine. Čak 74 odsto dozvola je izdato za stambene objekte.

Predviđena vrednost radova novogradnje u junu 2021. godine iznosi 85,2 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost se očekuje u Sremskoj oblasti, 38,1 odsto vrednosti novogradnje, zatim Južnobanatska oblast (15,9 odsto) Južnobačka oblast (10,6 odsto), Beogradska oblast (9,6 odsto) i Rasinska oblast (6,6 odsto) dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,2 odsto, stoji u saopštenju.

 Najsnažniji rast cena u svetu u poslednjih 30 godina

Cene nekretnina u razvijenim državama sada su 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka, što buduće kupce stanova stavlja u veoma nepovoljan položaj, piše Poslovni dnevnik. 

U prvom kvartalu ove godine u 40 država OECD-a prosečan godišnji rast cena nekretnina iznosio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednje tri decenije, a nastavljen je i u narednom tromesečju.

Analitičari kažu da su uzrok ovog oštrog rasta niske kamatne stope, štednja akumulirana u posljednjih godinu dana i potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće.

Kada da očekujemo pojeftinjenje?

Prema mišljenju domaćih stručnjaka, mala je verovatnoća da će na domaćem tržištu doći do pojeftinjenja nekretnina u skorije vreme. Presudan faktor je, prema njima, izjednačenje ponude i potražnje.

Kako za "Blic Biznis" kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, tek kada ponuda bude veća od tražnje u većim gradovima, možemo da očekujemo pad cena na tržištu.

- Takođe, onog trenutka kada građani prestanu da kupuju stanove za keš, kada prestane ta linija finansiranja možemo da očekujemo da će cene pasti, kaže Rodić.

Potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, mr. Milić Đoković, ističe da će cene nekretnina krenuti u suprotnom smeru, samo u slučaju neke veće krize ili da se naglo pokrene projekat kapitalne gradnje, tj. da se odjednom izgradi ogroman broj stanova.

 

- Teško da može da se desi u nekom doglednom vremenu. Nama su resursi ograničeni, na raspolaganju imamo ograničenu površinu zemljišta za izgradnju stambenih objekata, što znači da možemo da napravimo samo određen broj kvadrata - nastavlja Đoković, i zaključuje da će domaće tržište jako teško odgovoriti na ogromnu potražnju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR