Glas Javnosti

Ministar Mali: Naredne nedelje očekujem da pomoć države "prokrvari" srpsku privredu

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da je preko poslovnih banaka primljeno oko milijardu evra kreditnih zahteva privrede i da bi sledeće nedelje taj novac trebalo da počne da se odobrava i da se "nađe" na računima domaćih preduzeća.

- Najnovija informacija je da već ima zahteva za kredit od malih, srednjih i velikih preduzeća u iznosu od skoro milijardu evra, a to je polovina od ukupno predviđenih dve milijarde evra. Već naredne nedelje očekujem da taj novac "prokrvari" srpsku privredu, najavio je ministar.

U saopštenju se navodi da je Fond za razvoj već odobrio 301 kreditnu partiju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara.

On je gostujući na TV Pink, naveo da je veoma važno da se domaća ekonomija otvori na vreme.

- Fabrike su već počele da rade, sve se pokrenulo. Sa sa svim ovim merama o kojima smo pričali, država je pokazala da je jaka i to je dalo sigurnost građanima da mogu da se oslone na svoju državu. Mi želimo do kraja godine budemo na pozitivnoj nuli, možda u plusu, a sigurno bolji od drugih, poručio je ministar.

On je podsetio i na do sada preduzete mere i novčana izdvajanja – odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose u ukupnom iznosu od oko 29,5 mld dinara, odlaganje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 mld dinara. Tu treba dodati i 60 milijardi dinara obezbeđeno za isplatu 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije i da ne treba zaobići ni poljoprivrednike za koje je obezbeđeno 2,6 mld dinara kao i samostalne umetnike kojima će takođe biti isplaćene tri minimalne zarade. 

(Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR