Glas Javnosti

ŠTA JE NOVO U IGRICI SQUID GAME? 11 miliona domaćinstava obuzela ova pošast, srpski tinejdžeri na udaru brutalnog sadržaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Južnokorejsku Netfliksovu seriju "Squid Game" pogledalo je 111 miliona domaćinstava prema zvaničnoj statistici striming servisa. Ujedno ovaj psihološki triler je najgledaniji program otkako Netfliks postoji. Sa velikim uspehom neminovno su se pojavile kontroverze i sumnje.

"Squid Game" prati sudbine dužnika, marginalnih ličnosti i nesrećnih duša koji su se samovoljno prijavili da učestvuju u igrama koje bi mogle da im donesu milionsku novčanu nagradu. Iako se igraju dečjih igara, oni koji naprave grešku ili ne uspeju da pobede eliminisani su na brutalan način.

Velika popularnost serije koja je glavna tema nedeljama na svim društvenim mrežama obezbedila joj je status pop-kulturnog fenomena. Pa, je tako ubrzo nakon premijere napravljena video-igrica na platformi "Robox" u kojoj i oni najmlađi mogu da učestvuju u mini-igrama koje su replicirane iz serije.

Kako u seriji, tako i u igrici, ako ne uspete, ubijeni ste, s tom što u formi video-igre sve deluje daleko naivnije zbog stilizacije.

 

Međutim, direktor jedne američke škole prema pisanju "The Independent-a" uputio je apel roditeljima.

"Dragi roditelji, zapazili smo da veliki broj naših učenika gleda Squid game. Primećeno je i da povećan broj dece počinje da kopira ove igre na igralištu, što dovodi do sukoba. Deca koja gledaju tu seriju izložena su strašnim prizorima nasilja i takvo ponašanje dece u školi nećemo tolerisati.

Želim da vas podsetim da ova serija nije prikladna za mlađe od 15 godina i da je to naglašeno s razlogom. NIJE PRIMERENA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA. Roditelji svakog deteta koje oponaša takvo ponašanje biće pozvani u školu i primeniće se sankcije. Molimo vas da ne zatvarate oči pred opasnostima ovog TV programa po vašu decu i umesto toga primenite pozitivno ponašanje. Pretvaranje da pucate jedni u druge nije prikladno niti prihvatljivo. Molimo vas da nas podržite u zaštiti naše dece", piše u saopštenju.

 

Minja Radović, psihoterapeut i porodični savetni, za žena.rs kaže da kao i u slučaju svih ostalih sadržaja, tako i u slučaju serije "Squid Game" roditelji su glavni imenitelj.

- "Squid Game" se ni po čemu ne razlikuje u sadržaju od sličnih distopijskih serija i serija koje igraju na kartu akcije i nasilja. Prema tome roditelji onih najmlađih to treba da imaju na vidu. Ovo je tip serije koji je ipak najintrigantniji tinejdžerima, iako sigurno ne razumeju suštini u kontekst priče. Čini mi se da se svaki put diže buka oko nečega što je popularno i ponekad krajnje nepotrebno. Roditelji uvek treba da budu odgovorni i u toku sa svojom decom, pa tako i u ovom slučaju. Ako su im deca tinejdžeri, mogu da polemišu sa njima o temama iz "Squid Game". Naravno, ovo nije namenjeno mlađima od 15 godina i za to postoji upozorenje. Netfliks kao i svaka odgovorna velika kompanija uvek na početku svake epizode upozorava kakav je sadržaj i kome je namenjen. Čak postoji upozorenje za neke filmove i serije da se bave temama koje mogu biti neprijatne za gledanje i odraslima. Prema tome u ovom slučaju sve je na roditeljma. Nijedan roditelj ne treba da brine ako prati svoje dete, razgovara sa njim i upućuje ga na svet i sadržaj oko njega, bio on popularan ili ne. Na kraju krajeva, postoji Gugl i mama i tata mogu za 10 sekundi da saznaju da li je nešto za njihovo dete ili ne, zaključuje Minja Radović.

(Glas javnosti/Blicžena)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR