Glas Javnosti

Poruka škole UZNEMIRILA RODITELJE: Ako dovedete dete u školu, PRIHVATATE RIZIK DA SE ZARAZI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedna, ne tako suptilna, poruka koju je rukovodstvo osnovne škole poslalo roditeljima zabrinula je većinu mama i tata. Poruka je bila u vidu ankete da li su spremni na rizik ako dovedu decu u školske klupe od 1. septembra.

Razlog je, ne baš najlepši način na koji je roditeljima predočeno šta čeka njihovu decu ukoliko se odluče za nastavu u školi.

"Roditelji/drugi zakonski zastupnici imaju pravo i obavezu da se izjasne o tome da li u postojećim epidemiološkim uslovima dozvoliti da njihovo dete pohađa neposrednu nastavu u školi (čime se prihvata rizik od eventualnog zaražavanja deteta, pošto škola nema uslova da u neposrednoj nastavi garantuje odsustvo svakog rizika od zaražavanja) ili će se opredeliti za učenje na daljinu, putem TV časova na javnom medijskom servisu RTS (bez rizika od zaražavanja)", stoji u ovom saopštenju.

Čak i laicima je jasno da će svi đaci koji budu išli na redovnu nastavu biti u riziku da budu zaraženi korona virusom, posebno ukoliko se u školi ne budu striktno sprovodile epidemiološke mere, ali je ipak ova anketa mogla da bude malo suptilnija, jer ovako ispada da je po sistemu "dovedite decu u školu samo ako morate".

- Očigledno je da škola želi sa sebe da skine svaku odgovornost - kratak je komentar majke jednog osnovca sa Banovog brda.

U nastavku obaveštenja za roditelje stoje i tehnički detalji organizovanja rada škole u toku epidemije u kojima stoji, između ostalog, da će "dežurni nastavnik propuštati učenike jednog po jednog na ulazu, pod uslovom da imaju maske, a fajtalicom će im poprskati dezinfekciono sredstvo na ispružene dlanove".

Podsetimo, roditelji kako osnovaca, tako i srednjoškolaca, mogu da biraju da li će njihova deca ići na redovnu nastavu ili će je pratiti onlajn.

Za đake od prvog de četvrtog razreda biće organizovana svakodnevna redovna nastava, dok će učenici od petog do osmog razreda ići naizmenično u školu (jedan dan na nastavu, drugi onlajn od kuće). Kada su gimnazijalci u pitanju, oni će se školovati po sistemu "nedelju dana u školi, nedelju dana kod kuće".

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP