Glas Javnosti

KOME SMETA "BOŽE PRAVDE" PRED POČETAK ŠKOLE?! "Nova provokacija nesrpskih naroda, tekst ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu Srbije"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Školska godina će početi normalno 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne “Bože pravde”, prvi put u istoriji, najavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsednik Vlade Srbiije Branko Ružić.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno.

Poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

Iz Veća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

 

Iz Bošnjačkog nacionalnog veća navode da Bošnjaci iz Sandžaka vekovima pokazuju nastojanje da žive u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osećanja.

"Poštovanje je dvosmerni proces, bićete poštovani u istoj meri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda", navodi se u saopštenju.

Tekst himne, ali i grb Srbije, kako se navodi u saopštenju, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je od prvog potpredsednika Vlade Srbije ministra Branka Ružić da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

"Himna 'Bože pravde' odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna 'Bože pravde' bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija dece bošnjačke nacionalnosti", zaključuje se u saopštenju.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR