Glas Javnosti

DISKRIMINACIJA PREMA NEVAKCINISANIMA?! Još jedno državno preduzeće neće isplaćivati pun iznos plate na bolovanju ukoliko radnik nije pelcovan

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od kada je počela pandemija koronavirusa postavilo se pitanje da li radnici koji odlaze na bolovanje usled razboljevanja, dali će primati novačnu nadokandu 100 odsto plate ili kao po dosadašnjoj praksi 65 posto od zarade.Vlada Srbijeje preporučila da se obolelim radnicim nadoknadi pun iznos plate, ali u praksi je situacija sasvim drugačij, jer se tumačenju ove preporuke pristupilo drugačije.

Predlog Vlade Srbije je da se obolelima od ove zarazne bolesti isplaćuje 100 odsto zarade, ali to zavisi od poslodavca, koji visinu naknade može da smanji na 65 odsto.

Kada su državne ustanove u pitanju i kada je reč o radnicima koji su prvi put oboleli, naknada je uglavnom 100 odsto, bez obzira na dužinu lečenja. Pun iznos dobiće i oni koji su u izolaciji do 14 dana, nakon čega će im zarada iznositi 65 odsto od zakonske osnovice.

U JKP GSP Beograd juče su zbog toga saopštili da će u narednom periodu uskladiti svoje akte sa Zaključkom vlade kojim je preporučeno poslodavcima da pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto obezbede zaposlenima koji su, u vreme trajanja proglašene epidemije zarazne bolesti i pre privremenog odustovanja sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti Covid 19, vakcinisani, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisani i koji, o tome, uz izveštaj lekara o privremenoj sprečenosti za rad, dostave odgovarajuću potrvdu nadležne zdravstvene ustanove.

To znači da će verovatno ostalima koji su na bolovanju u tom preduzeću zarada iznositi 65 odsto osnovice.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je na ranije ove godine Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kako bi se dodatno motivisali građani za vakcinaciju i na taj način brže postigao kolektivni imunitet.

Osim dodatne novčane podrška u iznosu od po 3.000 dinara koja je bila predviđena za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine, tada je usvojena dopuna Zaključka vlade od 2. aprila 2020. godine kojom bi se naknada zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti Covid-19, a vakcinisani su.

To važi i za zaposlene koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade.

Jedino što se ostavlja za razmišljanje je činjenica da je predviđeno da vakcinisani mogu da obole, čemu onda toliki apel za masovnom vakcinacijom, ako ista ne štiti od kovida?

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Вера u 17.11.2021 15:31:13 h
     0 

Уколико се невакцинисаним осигураницима боловање исплаћује у износу од 65%, зашто онда РФЗО за период боловања од истог осигураника узима 100% предвиђеног износа за здравствено осигурање а не 65% ДИСКРИМИНАЦИЈА на делу...