Glas Javnosti

STRAH I DEPRESIJA - PSIHOTERAPEUT JELENA STANKOVIĆ I ARHITEKTA DEJAN BABOVIĆ

Glas Penzionera
Autor: Glas javnosti

Najnovija saznanja o posledicama kovid infekcije ukazuju da će 1/5 pacijenata koji su se oporavili najverovatnije razviti neku psihičku bolest ili mentalne probleme.

Korona napada i centralni nervni sistem, zbog čega se gubi čulo ukusa i mirisa, a nova klinička iskustva pokazuju da kovid 19 može da ostavi dugoročne posledice po nervne strukture:

2/3 pacijenata starijih od 70g doživljava moždani udar, moždano krvarenje i upale zidova krvnih sudova centralnog nervnog sistema, 2/5 pacijenata koji su preležali kovid 19 doživljava izmenu mentalnog statusa, usled nespecifičnog oštećenja mozga

i da se pogoršava stanje kod već psihički obolelih, da ova infekcija dovodi do mentalnih problema i kod osoba koje su pre zaražavanja mentalno bile potpuno zdrave, kovid 19 je uzrokovao pojavu anksioznosti, demencije i poremećaj sna. Rizik od pojave anksioznosti znatno je veći kod osoba ispod 60g, a pojava demencije i poremećaj sna registruje se češće kod osoba starijih od 65g. Poremećaj raspoloženja u vidu depresije javlja se kod 1/3 obolelih od kovida. Žene su naročito sklone depresiji. Pandemija je dovela do toga da se i sve veći broj muškaraca suočava sa njom, posebno samci.

O borbi za zdravlje i kako razbiti strah i depresiju govore Psihoterapeut JELENA STANKOVIĆ i Arhitekta DEJAN BABOVIĆ

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR