Glas Javnosti

Т-5000, пушка која чува председника Русије Владимира Путина. Ново оружје Федералне службе за заштиту Руске федерације

Tehnologije
Autor: Глас јавности / од 19.09.2018.

За безбедност Владимира Путина задужени су агенти Федералне службе за заштиту (ФСО). У широком арсеналу наоружања које припадници ове службе користе, једно од оружја је и савремена снајперска пушка ОРСИС Т-5000.

Бити председник велике земље са собом носи и велики безбедносни ризик. Русија је на многобројне уплетена у ратна дејства широм света што тај ризик по безбедност председника Русије чини још и већим.

Снајперско наоружање је незаобилазно да би се посао заштите важних личности успешно обавио.

Са тим у вези Русија је урадила бољи посао од већине нација у интеграцији снајпера у своје конвенционалне снаге, иако нису увек имали најбољу опрему. Наиме, снајперско оружје Русија користи још од Првог светског рата на бојном пољу, касније и у Другом, а одавно га је увела и у систем заштите важних личности.

Многе светске војске су у вези са тим у великом заостатку у односу на Русију.


Једна од познатијих претходница снјапера ОРИСТ свакако је и М1891 Мосин-Наган и полуаутоматска пушка СВТ-40 које су користили познати руски снајперисти Василиј Зајцев и Људмила Павличенко. Њих двоје заједно су убили више од пет стотина непријатељских војника током Другог светског рата.


Нова снајперска пушка Т-5000, ослања се на претходни модел релативно сировог Драгунова. Израђена је нерђајућег челика са резом, алуминијумским шасијским стубом, оквиром са пет округлих кутија и интегрисаном шином за монтажу оптике.


Алуминијумска шасија нуди неколико предности у односу на традиционални дизајн дрвета или стаклопластике. Такав дизајн шасије нуди више прилагодљивости типу тела стрелца и избору оптике.
ФСО наводно користи муницијску верзију .338 Лапуа Магнум, која је најснажнија понуда и до сада су користили и америчке снајперске пушке Најтфорс.


Овај тип муниције развила је компанија Лапуа у Финској током осамдесетих година као одговор на амерички захтев за ефикаснијим дејством снајпера на великим даљинама.
Захтев за савременом, сопственом снајперском пушком успешно је је спроведен са наведеним моделмо Т - 5000.


Т-5000 је оружје које по својим особинама превазилази све претходне моделе овог типа пушке. ФСО и на овај начин доказује на који начин брину о задацима који се пред њих постављају.


СПЕЦИФИКАЦИЈА ПУШКЕ ОРИСТ Т-5000


ОРСИС Т-5000 је руска високопрецизна снајперска пушка, коју производи компанија ОРСИС (рус. ОРужейные СИСтемы), а први пут је представљена 2011. на изложби у граду Нижњи Тагил. Почетком јуна 2012. руска Алфа група је са пушком Т-5000 победила на светском такмичењу полицијских и војних снајпериста. Снајперска пушка ОРСИС Т-5000 се налази у наоружању ФСБ, ФСО и Националне гарде Русије, а такође је извезена у поједине земље блиског и далеког истока.


Т-5000 функционише као пушка репетирка са обртночепним затварачем, што јој обезбеђује већу прецизност и поузданост у односу на полуаутоматске пушке. Производи се у калибрима .338 Lapua Magnum, .300 Winchester Magnum и 7.62x51mm NATO.


ВЕРЗИЈЕ


Т-5000- основна верзија, домета око 1.500m


Т-5000М- модернизована верзија са дометом преко 2.000m


Снайперская винтовка "Точность"- најновија верзија, домета преко 2.000m. Уведена у наоружање руских безбедносних служби и Националне гарде.

Глас јавности / од 19.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR