Glas Javnosti

Машине ће до 2025. године обављати више од половине постојећих задатака уместо људи

Tehnologije
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 18.09.2018.

Роботи ће најкасније до 2025. обављати 52 одсто постојећих послова, готово двоструко више него данас, показало је истраживање Светског економског форума.

Роботи ће најкасније до 2025. обављати 52 одсто постојећих послова, готово двоструко више него данас, показало је истраживање Светског економског форума (WEF).
 

Хина је објавила да се истраживање заснива на анкети у којој су учествовали директори кадровских служби и остали високо рангирани челници низа компанија из целог света с учешћем у глобалном БДП-у од 70 одсто, преноси Н1.

Према њиховој процени, "машине ће до 2025. године обављати више од половине постојећих задатака на радном месту док их данас обављају 29 одсто".

У истраживању Светског економског форума под називом "Будућност радних места 2018", процењује се да би истовремено људи могли да добију "нове улоге", што ће од њих захтевати преквалификацију како би држали корак са "сеизмичким променама" у раду с машинама и компјутерским програмима.

Брзе промене машина и алгоритама, рачунарских процеса усмерених на решавање проблема, "могле би да креирају 133 милиона нових улога које ће заменити 75 милиона изгледно угашених у раздобљу од данас до 2022. године".

Наводи се да аутори извештаја предвиђају да ће роботи брзо заменити људе у рачуноводству, управљању клијентима, те у индустријском, поштанском и секретарском сектору. Паралелно би требала да порасте потражња за пословима који захтевају "људске вештине", попут продаје, маркетинга и односа с клијентима, као и електронске трговине и друштвених медија.

У извештају се наводи да ће велики изазов бити преквалификација радника, који ће бити под притиском да усвоје нове вештине, посебно на подручју "креативности, критичног мишљења и уверавања". Аутори наглашавају да ће до 2022. године посебно снажна бити потреба за преквалификацијом радника у авиосаобраћају, сектору путовања и туризма и истичу општи тренд континуираног учења и прилагођавања.

У извештају WEF-а владама се, пак, саветује да припреме програме подршке за раднике и заједнице, угрожене "значајним променама" у квалитету и трајности нових послова.

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 18.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR