Glas Javnosti

Како ће се користити друштвене мреже, то је питање за човека, јер он одлучује о начину коришћења

Tehnologije
Autor: Глас јавности / Н1/ од 24.09.2018.

Социолог Алексеј Кишјухас оценио је да се превише говори о штетним аспектима друштвених мрежа, а да се пречесто занемарује чињеница да оне доприносе јачању друштвене солидарности.

Он је синоћ на трибини "Ефекти друштвених мрежа" у Културном центру "Лаб" у Новом Саду оценио и да интернет оснажује грађански активизам и људе одвраћа од гледања телевизије.

"Данас се можда чак и искључиво, говори о погубном утицају друштвених мрежа. То вам је као да о аутомобилима говорите само из аспекта саобраћајних несрећа. Ако се удаљимо од случајева онлајн малтретирања, зависности од интернета и слично, видећемо да већина људи друштвене мреже користи банално, непроблематично или бар некриминално", навео је Кишјухас.

Он је додао да култура неког друштва увек касни за развојем технологије.

Психолог Ирис Жежељ казала је да су друштвене мреже, с једне стране, простор у којем се лако и брзо шире различите теорије завере, али и платформе које олакшавају и ширење разних корисних информација.

"Како ће се користити друштвене мреже, то је питање за човека, јер он одлучује о начину коришћења", казала је Ирис Жежељ.

Она је оценила да је дигитално описмењавање грађана једини начин да се спречи масовно ширење лажних вести.

"Нисам сигурна да би решење било у томе да се дигитална писменост уведе као предмет у формално образовање, јер су професори још мање дигитално писмени од својих ђака", казала је Ирис Жежељ.

Трибина у КЦ "Лаб" је организована као најава предстојеће Ноћи истраживача која ће се одржати 28. септембра у више градова Србије.

Глас јавности / Н1/ од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR