Glas Javnosti

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Сваки трећи возач у Србији признаје да је возио пијан

Auto-moto
Autor: Глас јавности / Н1 / од 02.08.2018.

Истраживања Агенције за безбедност саобраћаја показују да возачи апсолутно подржавају кажњавање свих који возе под дејством алкохола, иако је сваки трећи међу анкетиранима признао да је и сам возио пијан.

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је, у серијалу разговора Без рукавица, изјавила ФоНету да је у истраживању, спроведеном у свим општинама у Србији, 80 одсто возача признало да вози брже од ограничења.

Милошевић је додала и да 64 одсто пешака признаје да је прелазило улицу ван пешачког прелаза или на црвено.

Према истраживању, највећи број пијаних возача је откривен у Нишу (1,04 одсто од укупног броја заустављених и контролисаних), за којим седе Смедерево (0,86 одсто), Крушевац (0,85 одсто), Зрењанин (0,84 одсто) и Сремска Митровица (0,80 одсто).

У саопбраћају су најугроженији пешаци, особе старије од 65 година и возачи двоточкаша, посебно мотоцикала и мопеда, указала је Милошевић, напомињући да је међу њима 20 одсто изјавило да је возило без обавезне заштитне кациге.

Она је прецизирала да је просечна старост "погинулог возача" мотоцикла 36 година, мопеда 48 година, док је проценат коришћења кациге код мотоциклиста 90 одсто, а мопедиста 70 одсто.

Према истраживању, највећи броценат коришћења кацига је у Новом Саду (93 одсто), и Београду и Смедереву (92 одсто), док је најмањи у Новом Пазару (44 одсто), Сомбору (66 одсто) и Бору (70 одсто).

Посматрано по броју настрадалих у саобраћајним незгодама прошле године, Милошевић је предочила да је највећи ризик страдања на подручју општина Чајетина, Кнића, Бољевца, Тополе, Малог Иђоша и Љига. Општине са најмањим ризиком страдања су Лебане, Прибој, Бабушница, Пландиште и Власотинце.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR