Ova mapa prati razvoj 5G mreže u svetu: Kako stoji Srbija, a ko je rekorder?

5g-pixa

Foto: Pixabay

Kompanija Ookla, najpoznatija po Ookla speed testu kojim se meri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svetu.

Osim što pokazuje mesta na kojima se razvijaju bazne stanice za 5G mrežu, Ookla prati i neke statističke podatke koji mogu da budu zanimljivi.

Na primer, do sada u svetu ima do sada 8782 instalacije 5G mreže, a moguće je da podatke na mapi filtrirate tako što ćete isključiti one koje su "ograničeno dostupne" ili "u fazi pred puštanje", odnosno onome što bismo mogli nazvati eksperimentalnom fazom.

Na mapi se, naravno, nalazi i Srbija, gde je jedina 5G bazna stanica upravo u "eksperimentalnoj fazi", a nalazi se u Beogradu. Od komšiluka, najbolje je pokrivena Rumunija, a zatim slede Mađarska i Hrvatska.

Što se tiče "rekordera", SAD su najbolje pokrivene 5G mrežom, a za njima slede Kina i Japan. Od evropskih zemalja, prednjači Holandija.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da će blokirati osobe koje se protive merama karantina kako ne bi mogli da koriste tu društvenu mrežu da organizuju okupljanja kojima se krše naredbe američkih saveznih država o ostanku kod kuće.

Novo doba donelo je sa sobom savremene tehnologije. Napredak je evidentan kako u nauci i tehnici, tako i u svim drugim poljima čovekovog života. Međutim, ono što je ostalo i što prati čoveka još iz davnina, jeste žeđ za novim informacijama. Na koji način sve saznati, imati pristup svim informacijama i dokumentima?

Rusija vredno radi na novom tipu protivsatelitskog naoružanja. Ovaj kompleks, se sastoji od minijaturnih manevrišućih satelita koji su opremljeni adekvatnim naoružanjem i malim raketnim motorom, a njegov integralni deo je i duboko modernizovana verzija lovca-presretača MiG-31BM. Leteća platforma koju predstavlja supersonični avion u stvari zamenjuje prvi stepen kosmičke rakete.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone