Velike sile ponovo lome koplja na Balkanu: SAD želi da reši kosovski čvor

Donald-Tramp

Foto: Ilustracija/Glas javnosti

Kosovo u narednom periodu ponovo postaje bitan faktor u globalnim igrama moći, zato što SAD žele što pre da završe priču koju su tu započeli.

Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer navodi da će Balkan u narednim mesecima postati opet vrlo bitan za velike sile.

Navodi i da će uticaj SAD biti pojačan dok će kineska spoljna politika pretpreti posledice zbog pandemije koronavirusa, i ističe da je imenovanje Lajčaka i Borelja za dijalog o Kosovu pogrešan potez EU.

- Uz aktuelnu krizu, Balkan će postati još važniji za velike sile. Globalna trenja između Kine i SAD će se pojačati i s obzirom na to da je Kina želela da prodre, kako bi destabilizovala sisteme EU i NATO, preko Balkana i centralne Evrope, normalno je da će Vašington sada pokušati da se snažno suprotstavi reakciji koristeći kineske slabosti. Kineska inostrana politika pretrpeće dugotrajne posledice usled krize izazvane pandemijom kovida 19, a Balkan će postati jedan od glavnih frontova za SAD. U okviru takvog scenarija, mislim da je očigledno da bi SAD želele da se kosovski čvor brzo reši - navodi on.

Na pitanje da li je sada uopšte moguće očekivati konferenciju kakvu su pre pandemije pripremali zvanični Pariz i Berlin, odgovara da je to malo verovatno.

- Konferencija bi mogla biti moguća, ali je malo verovatno da će se uskoro organizovati. EU je pretrpela krizu unutar krize i mora se pre svega stabilizovati. Zbog nedostatka odgovarajućeg odgovora na italijansku i špansku krizu, EU je ojačala opštu percepciju važnosti pojedinih država gubeći priliku da se zauvek usidri u našoj zajedničkoj sudbini - kaže on i dodaje:

"Kovid 19 je ubrzao procese preoblikovanja međunarodnog poretka. Ranije su EU i pre toga EK bili projekti važni za SAD nakon Drugog svetskog rata. Sada je Bregzit zajedno sa nemačkom dominacijom u Evropi razlog za dublje, obnovljeno angažovanje Vašingtona u našem regionalnom balansu snaga. Svaka konferencija je dobrodošla kao razjašnjenje u vezi sa opcijama, ali svaka buduća konferencija o Kosovu biće daleko od francusko-nemačke ideje".

 

Izvor: B92

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će danas obaviti telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Američki lider je tom prilikom podsetio na gubitke SSSR-a u Drugom svetskom ratu, istakavši da je dijalog sa Rusijom neophodan.

Donald Tramp ima novu portparolku Kejli Mekeni, a ona se po prvi put od postavljenja obratila medijima.

Vlasnik jednog od najvećeg proizvođača respiratora, nemačke kompanije Dreger, kaže da potražnja za respiratorima nadmašuje trenutno 10 puta svetsku ponudu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone