Угледни француски медиј: Мило се заиграо по украјинском сценарију, то му неће проћи

milo

Председник Црне Горе Ђукановић жели да створи цркву – слично украјинском сценарију. У стварности, међутим, то му неће проћи лако, oбјавио је „France 24“ и додао да је намера Владе Црне Горе да отме имовину СПЦ контроверза која је разљутила и унела немир у животе већинског православног становништва.

У тексту француског медија пише како у срцу Црне Горе манастир Острог, утиснут у камену литицу, прихвата ходочаснике у своје мирно светилиште, али да се ипак свето место православља и лековитих моћи данас суочава са турбуленцијом која је оштро поделила земљу.

„Свештеници и њихови следбеници недељама излазе на улице, оптужујући владу да планира да украде њихове свете реликвије и имовину новим законом који би многе њихове цркве, укључујући и Острог, могао претворити у државно власништво, објашњава „France 24“.
У тексту се додаје да се Ђукановић заиграо, односно да је пред њим дуг пут ако мисли да ће успети да реализује сличан сценарио као у Украјини и да створи сопствену цркву и преносе речи Јована Радовића који је исказао сумњу да се иза отимања имовине од Цркве и верника крију финансијски интереси појединаца.

Портал преноси како је лажна тзв. црногорска црква проглашена деведесетих година те да нема ни двадесет свештеника, а најважније – да нема кредибилитет и да је православни свет не признаје.

У тексту се додаје како Мираш Дедеић упкос свему прижељкује примену закона и успостављање неких „нових путева“, пренео је ИН4С.

„France 24“ закључује како је ово довело у фокус питање националног идентитета у земљи у којој је више од 3/4 православног становништва и више од трећине оних који се изјашњавају Србима.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U dve nedelje, 240 hiljada Francuza odazvalo se pozivu ministarstva poljoprivrede i otišlo u polja brati voće i povrće. Ministar Didier Guillaume javno je pozvao nezaposlene Francuze i sve koji to mogu, da odu na selo da pomognu u berbi poljoprivrednicima koji su zbog zabrane kretanja usled pandemije korona virusa ostali bez sezonskih berača iz inostranstva.

Dok se epidemija korona virusa širi kao požar Evropom, sve ćešće se provlači nezadovoljstvo u zemljama članicama reakcijom birokratije u Briselu i nedostatkom solidarnosti. Evrosjepticizam koji je u porastu prethosnih gosina dobija zamajac a žestoka kritika stigla je iz Grčke u kojoj se ukazuje na činjenicu da je EU ustuknula pred globalnim izazovom i da se oseća povratak nacionalnim državama.

Rusija sprovodi vojne vežbe na obalama poluostrva Krim, a glavne zadatke izvodi ruska artiljerija. Međutim, kako piše list „Dejli ekspres“, pandemija koronavirusa, koja je pokosila svet, ni trunku se nije odrazila na te vežbe koje će, po svemu sudeći, trajati do kraja meseca.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone