Turska izgubila strpljenje i proterala islamiste

turska-vojska1

Ankara je, očito, izgubila strpljenje s postojanim prosvjedima islamista i njihovim blokiranjem strateški važne sirijske prometnice M-4, koja povezje gradove Aleppo i Latakija, i koja, sukladno rusko-turskom sporazumu iz Moskve od 6. ožujka, mora biti otvorena za slobodan promet a zone od 6 kilometara sjeverno i isto toliko južno od nje očišćene od islamističkih i drugih paravojnih formacija.

Naime, pojačane snage turske vojne policije, sinoć, 13. travnja, po prvi su puta uspjele deblokirati dio spomenute prometnice, protjeravši islamističke borce i uhitivši najtvrdokornije od njih koji se nisu željeli povući s ceste pokraj naselja Neyrab koje je pod njihovim nadzorom. Ova akcija turskih snaga uslijedila je nakon što je u jutarnjim satima toga istog dana po turskim vojnicima bila otvorena vatra iz automatskog oružja i pričemu nije bilo stradalih vojnika.

Zapovjedništvo islamističkog saveza „Hayat Tahrir al-Sham“, čiji kostur čini teroristička organizacija „Jabhat Fath al-Sham“ (bivša „Jabhat al-Nusra“ kao sirijska podružnica saudijske „Al-Qaide“) ipak se suzdržalo od ulaska u neposredni oružani sukob s Ankarom nakon spomenutog incidenta u Neyrabu. Štoviše, prigovorilo je svojim borcima koji su otvorili vatru na turske vojnike. Ali u redovima te radikalne organizacije čuju se i pozivi da se nastave blokade bez oružja prometnice M-4 na njezinim drugim dijelovima na kojima zajednički ophodnje obavljaju ruski i turski vojnici. Ovi posljednji u tri zadnja slučaja nisu uspjeli proći čitavom  njezinom trasom koja prolazi kroz regiju Idlib. Za sada je promet na njoj slobodan od grada Sarakiba na jugozapadu te regije, koji je pod nadzorom sirijske vojske, do naselja Ariha. Prometnica M-4 za sada je „prekrivena“ tzv. prosvjednicima na dva mjesta u zoni Arihija, a islamisti izražavaju spremnost i za njezinu blokadu u blizini grada Džisr al-Shugur.

geopolitika.news

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bil Gejts, milijarder, pripadnik “Duboke države” SAD, zagovornik prislnog smanjenja broja stanovnika Zemlje i ogorčeni protivnik Donalda Trampa, našao se u velikoj neprilici u kojoj ukoliko stvari pođu loše po njega, može dobiti dugogodišnju robiju a kompanija odvedena u bankrot.

Početkom marta ove godine otvoren je dugo skrivani vatikanski arhiv. Pre nego što ih je pandemija koronavirusa zaustavila, nemački istoričari su došli do dokumenata koji pokazuju da je papa Pije XII redovno dobijao izveštaje o masovnom ubijanju Jevreja za vreme Holokausta.

Naslednici naftnog bogatstva koji je stvorio Džon D. Rokefeler, koji je osnovao Standard Oil 1870. godine, napuštaju porodični posao.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone