Tramp: Tesno sarađujemo sa Kinom, ona je prodrla u suštinu virusa

Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom s kineskim liderom Si Đinpingom o situaciji u svetu u svetlu širenja virusa korona, navodeći da će Amerika tesno sarađivati s Kinom jer ona ima značajno iskustvo u borbi protiv te bolesti.


- Samo što sam razgovarao s predsednikom Kine. Razgovor je bio dobar. Podrobno smo razmotrili situaciju u vezi s koronavirusom koji razara značajan deo planete. Kina je prošla mnogo toga i u velikoj meri je prodrla u suštinu virusa. Tesno sarađujemo s Kinom. Veliko poštovanje - napisao je Tramp na Tviteru.


Si je potvrdio da je Kina spremna da pomogne i podrži SAD u borbi protiv virusa korona.

- U sadašnjoj situaciji Kina i SAD treba da se ujedine u borbi protiv epidemije. Neke kineske kompanije i preduzeća su već pružila humanitarnu pomoć SAD. Kina razume sadašnje teškoće na koje nailazi američka strana i spremna je dr pružu podršku i pomoć - rekao je Si.

Kineski lider je konstatovao da je na jučerašnjem sastanku G-20 postignuta saglasnost o značajnom broju pitanja  i da se došlo do pozitivnih rezultata. Amerika je u, međuvremenu, izbila na prvo mesto u svetu po broju potvrđenih slučajeva virusa korona.

Univerzitet  „Džons Hopkins“ navodi da je u SAD obolelo već 85.400 ljudi naspram 81.300 u Kini. Amerika ima veći broj potvđenih slučajeva i od Italije koja se u Evropi smatra epicentrom epidemije.

Međutim, broj preminulih je u SAD znatno manji u poređenju s brojem slučajeva – 1.288 smrtnih slučajeva dok je u Kini taj broj iznosio 3.298 a u Italiji 8.215.

Komentarišući, Tramp kaže da se to može objasniti masovnim testiranjem u SAD. Potpredsednik Majk Pens naveo je podatak da je do sada testirano pola miliona ljudi. Epidemija virusa korona i način na koji američki predsednik postupa u datoj situaciji odrazili su se i na njegov rejting koji je na istorijskom maksimumu.

Prema najnovijoj anketi, podrška Trampu dostigla je 47,1 odsto, ali i broj nezadovoljnih njegovim radom raste još više i sada ih ima 49,6 odsto. Na rast podrške utiče sve to što je administracija preduzela u sklopu borbe protiv epidemije, uključujući i ekonomske mere – u prvom redu paket finansijske pomoći u iznosu od dva biliona dolara. Svetska zdravstvena organizacija je objavila epidemiju koronavirusa 11. marta, a prema najnovijim informacijama, u svetu je obolelo skoro 500.000 ljudi, a više od 21.000 je umrlo.

Izvor: Sputnjik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po novom zakonu usvojenom u Kini, bračni parovi koji žele da se razvedu moraće da sačekaju da prođe jednomesečni period "hlađenja" pre nego što za to podnesu formalni zahtev.

Amerikanci ponovo štampaju svoj novac! Ovo je istorijski trenutak za čovečanstvo! Kako je Donald Tramp preuzeo kontroli nad FED - glavnim oružjem globalnih bankara. Stiven Mnučin, Trampov ministar finansija, novi američki heroj. Zapamtite ovo ime Stiven Mnučin.

Dve osobe preminule tokom noći na Kliničkom centru Vojvodine. ukupno preminulih u Vojvodini je 8

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone