Tramp o predlogu američkog dr Kona: On igra na svim stranama

Tramp,-Tanjug

Foto: Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp odbacio je upozorenje epidemiologa i šefa kriznog štaba Bele kuće za borbu protiv korona virusa Endrua Faučija da škole i ekonomija ne treba još da se otvore jer mogu da izazovu novi talas infekcija, kao neprihvatljiv odgovor.

Istovremeno, Tramp je optužio Faučija da igra na "svim stranama", prenosi BBC.

Ovim je došlo do otvorenog neslaganja između američkog predsednika i jednog od njegovih viših medicinskih savetnika koji je to rekao pred Kongresom.

Kako se navodi, u SAD je politički pritisak da se ekonomija opet pokrene sve veći, uprkos činjenici da broj novoobolelih stalno raste.

"Ako preskočimo kontrolne tačke u smernicama ''Ponovno otvaranje Amerike'', tada rizikujemo opasnost od višestrukih izbijanja epidemije širom zemlje ", upozorio je Entoni Fauči, vodeći epidemiolog SAD, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, u otvorenom imejlu.

"Ovo neće rezultirati samo bespotrebnom patnjom i smrću, već će nas vratiti na potragu za povratkom u normalno stanje," naglasio je Fauci.

Opasnost od pokušaja prevremenog otvaranja zemlje bila je glavna poruka koju je Fauči želeo da prenese Senatu pred sastanak Odbora za obrazovanje, rad i penzije, piše Njujork tajms.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauci (79) izjavio je juče da američke kompanije rade na najmanje osam vakcina i da bi, ako sve bude dobro, već krajem jeseni ili početkom zime moglo da se zna da li su uspešne ili ne.

"Nacionalni institut za zdravlje radi veoma brzo, razvijamo najmanje osam vakcina, i očekujemo više rezultata", rekao je Fauči, koji je i upozorio na moguće negativne posledice vakcine jer bi mogla da pojača posledice virusa.

Glavni američki epidemiolog, koji je decenijama na čelu instituta, za vreme mandata šest američkih predsednika, podsetio je da je u januaru rečeno da je za razvoj vakcine potrebno i 18 meseci.

Prema njegovim recima, 14. januara zvanično je počeo rad na vakcini i 62 dana kasnije nastupila je prva faza, faza kliničkog ispitivanja dve doze na dobrovoljcima.

U narednim nedeljama, će uslediti, druga i treća, rekao je Fauči i dodao da će biti ukljucena i testiranja na životinjama.

"Ako smo uspešni, nadamo se da ćemo to znati u kasnu jesen ili ranu zimu. Imamo mnogo kandidata i nadamo se višestrukim rezultatima ... To će biti dobro globalno gledano ako budemo imali više od jednog uspešnog kandidata za vakcinu", rekao je Fauči prenosi Fox TV.

Dodao je da NIH sarađuje sa farmaceutskom industrijom kako bi se cilj dostigao što pre.

Fauci je, u obraćanju Kongresu iz svog doma gde je u samoizolaciju zbog mogućnosti da je bio u kontaktu sa zaraženim članom osoblja Bele kuće, upozorio Amerikance na posledice ishitrenih ispitivanja.

"Moram upozoriti da postoji i mogućnost negativnih posledica gde određene vakcine zapravo mogu pojačati negativni efekat infekcije", rekao je on.

Dodao je da je ključno pitanje koje stručnjaci pominju efikasnost vakcine koja je za sada nepoznanica, pitaju se da li će biti efikasna ili neće i koliko dugo, rekao je veteran epidemiolog kako ga zovu u SAD.

(Izvor Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afroamerikanac Džordž Flojd, čije je ubistvo u policijskoj akciji u Mineapolisu izazvalo proteste širom SAD, ali i u svetu, danas će biti sahranjen u Hjustonu.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) saopštio je da je jednom holandskom zatvoreniku u Ševeningenu 18. marta utvrđena zaraza korona virusom, ali da nije reč o privoreniku pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici Ujedninjenih nacija (UN), koja je smeštena u zasebnom krilu zatvora.

Ukupno deset zaposlenih konzumiralo je otrovnu tortu koju je mladi srpski psihijatar poslužio kolegama u bolnici u Beču, a za koju se ispostavilo da je otrovna pošto su se lekari suočili sa ozbiljnim tegobama. Najpre su mislili da su oboleli od korona virusa, ali se ispostavilo da su otrovani lekovima truksal i benzodiazepam.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone