Toplo-hladna retorika Trampa: Da li je saradnja s Rusijom moguća?

Rusija vs SAD Ilustracija

Foto: Glas javnosti- ilustracija

Nedavni telefonski razgovor između Trampa i Putina, gde su se pozvali na savezništvo iz Drugog svetskog rata i usaglasili se da je vreme za saradnju, naveo je mnoge da pomisle da je neslaganju došao kraj.

Međutim, nekoliko dana kasnije Tramp je demantovao ove tvrdnje toplo-hladnom retorikom. Američki predsednik jedan dan hvali ruski heroizam u Drugom svetskom ratu, a već naredni dan na snimku na Instagramu kao glavne pobednike u ratu navodi Amerikance.

Po mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, nije reč o istorijskoj nepismenosti, već o namernoj provokaciji, jer „oni na vrhu u Vašingtonu znaju dobro šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu, ali prvo hoće da zaglupe tamošnju javnost, a drugo — to su svesni šamari Rusiji“.

Za Branka Vlahovića, dopisnika ,,Novosti‚‚ iz Moskve, ovakvo ponašanje je kontinuitet američke politike: i Vinston Čerčil i Frenklin Ruzvelt su hvalili Josifa Staljina tokom Drugog svetskog rata i ushićeno govorili o njemu a čim je rat završen ti isti saveznici započeli su hladni rat — početak je označio Čerčilov govor iz 1946.godine.

Od tada, kad god su bile okrugle godišnjice, neki zapadni istoričari pokušavali su da omalovaže doprinos Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu s tezom da nije oslobađao porobljenu Evropu da bi pobedio fašiste nego da prošire svoju ideologiju. Ovo što se dešava je iz iste retorte samo sad, kako kaže Vlahović, Amerikanci, po onoj ruskoj poslovici da „vlasnik koji ima psa ne mora da laje“, imaju ‘nove lajače’ iz bivših zemalja istočnog bloka“.

Razlog pomalo šizofrenog ponašanja Trampa on vidi u unutrašnjem ratu koji u SAD traje već četiri godine od trenutka kad je pomenuo kako bi voleo da popravi odnose s Rusijom preko istrage za navodno rusko mešanje u izbore do pokušaja impičmenta i svakodnevne satanizacije.

„Nazivan je ruskom marionetom, Putinovom pudlom — iako nema ni gram dokaza za to. Ali treba uzeti u obzir da Tramp ima malo saveznika u Vašingtonu i dosta puta mora da pravi ustupke vojno-industrijskom kompleksu jer mu je glavni saveznik deo Pentagona“, obrazlaže Pavić.

Ni otvaranje fronta Vašingtona prema Kini, koju Amerikanci prozivaju da je kriva za pandemiju, neće promeniti njihov pogled na Rusiju, veruju sagovornici.

„Ima jedna struja u SAD koja misli da bi zbog hladnog rata s Kinom trebalo imati bolje odnose s Rusijom, ali nadam se da kod Rusa to neće proći. Objektivno, sada čak i da Tramp to hoće, neokonzervativni lobi u Vašingtonu je toliko jak da će probati da sabotira bilo šta. Oni u isto vreme zaoštravaju sa Kinom i udaraju šamar Rusiji, ponašaju se kao da su devedesete i kad su bili neprikosnovena supersila“, navodi Pavić.

Na pitanje koji uslovi treba da se steknu da bi se ukazala šansa za restart odnosa SAD i Rusije, Pavić kaže da to može biti obnova pregovora o produženju sporazuma START koji ističe u februaru 2021.godine, ali i razgovori o stabilizaciji na tržištu energenata. Vlahović dotle nije optimista jer, napominje, Amerikanci stalno povećavaju vojni budžet.

„Da bi se stvorila klima za restart mora da postoji pozitivna agenda. Ako hoćete korektne odnose onda oni moraju da budu sa obe strane. Nedopustivo je da Amerika očekuje da joj Rusija stalno popušta“, ističe Vlahović.

Komentarišući učestale optužbe Vašingtona da Rusija, kao i Kina, koriste pandemiju koronavirusa da putem dezinformacija prošire svoj uticaj na Balkanu, Branko Vlahović primećuje da rusko prisustvo u Srbiji iritira ne samo Amerikance, nego i celu Zapadnu Evropu, jer je naša zemlja, kako kaže, ostrvo koje želi da sačuva neutralnost.

On podseća da su pre više od godinu dana zapadne zemlje održale posebna savetovanja na kojima su se dogovarale oko koncepcije finansiranja suprotstavljanju ruskog uticaju u regionu, dok se Kina manje pominjala, mada i ona ide u tom paketu.

Međutim, on smatra da je od medijskog uticaja, koji potencira Zapad, mnogo važnija ekonomska dimenzija jer, kako kaže, onaj ko bude više ulagao u Srbiju i više ljudi zapošljavao pobraće i najveće simpatije.

Objašnjavajući razliku između delovanja zapadnih zemalja i Rusije u regionu, Aleksandar Pavić, kaže da sa Zapada guraju NATO priču, pokušavajući da objasne prednosti članstva u Alijansi. Međutim, upozorava Pavić, za Srbiju bi eventualni ulazak u NATO doneo „večnu istorijsku sramotu i priznanje da su bili u pravu kad su nas divljački i nelegalno bombardovali“.

Istovremeno, Zapad samo traži vazale i ne ume da sarađuje na ravnopravnoj osnovi i tu je ogromna je razlika između te saradnje i one sa Rusijom i Kinom.

„Zapad ima neokolonijalni odnos, ne ume drugačije. Sa Kinezima i Rusima postoji uzajamnost, međusobno uvažavanje interesa a dok Zapad neprestano postavlja političke uslove, Rusi nam nude gasovod Turski tok od kog možemo samo da profitiramo. Takođe, bez Rusa bi bila nezamisliva obnova vojske Srbije, koja da se Zapad pitao ne bi više ni postojala“, ističe Pavić 

Izvor: Sputnjik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Putin je nakon pokušaja državnog udara, koji nije bio zapažen u svetu, a koji se desio 19. decembra 2019.g., kada je na njega bio sproveden napad od takozvanih patriotskih paravojnih jedinica prilikom posete FSB, u ulici Ljubljanka, smenio predsednika Vlade Rusije, Dmitrija Medvedeva.

Evropska komisija će danas na sastanku komesara razmotriti svoj doprinos video konferenciji lidera EU i Zapadnog Balkna, koja je zakazana za 6. maj.

U Austriji je zbog pandemije korona virusa došlo do ogromne potražnje za zlatom i zlatnim dukatima.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone