Švedski model uspeo, samo je pacijent mrtav

"Švedski eksperiment je uspeo, ali je pacijent mrtav”, ovako bi se bez zluradosti mogao opisati dosadašnji učinak kontroverzne švedske strategije u borbi protiv virusa korona, na kojoj su joj donedavno zavideli u „zaključanom” ostaku Evrope.

Jedina skandinavska zemlja u kojoj su u vreme epidemije osnovci išli u školu, a građani mogli slobodno da se voze gradskim prevozom, sede po kafićima ili odlaze u frizerske salone beleži neslavni rekord – više od 30.000 zaraženih i čak 3.679 umrlih od posledica kovida 19.

Iako nije bilo strogih mera kao u susednim zemljama, od Šveđana koji su stariji od 70 godina zatraženo je da ne izlaze iz stanova, a da zaposleni, ako mogu, rade od kuće. Otkazani su sportski događaji, srednje škole i fakulteti su prešli na onlajn nastavu, a postajala je i zabrana okupljanja više od 50 ljudi.

Ipak, rezultat ovih liberalnih mera, koje su su svodile na preporuku građanima „držite socijalnu distancu i preuzmite odgovornost za svoje postupke”, pokazao je opasnu manjkavost. Švedska danas ima 358 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, u odnosu na 267 u SAD, gde epidemija takođe ne jenjava. Kad se pogledaju ostale nordijske zemlje, koje su primenile stroge karantinske mere, upadljivo je da je švedski model pao na ispitu: Danska ima 93 umrlih na milion stanovnika, Finska 53, a Norveška 44.

(Izvor: Politika)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета