Savet bezbednosti UN poziva na prekid vatre u Avganistanu

unununu

Izvor: You Tube, print screen

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija poziva sukobljene strane u Avganistanu da ispoštuju poziv generalnog sekretara UN za prekid vatre kako bi se odgovorilo na širenje koronavirusa i osigurala dostava humanitarne pomoć toj zemlji.

Savet bezbednosti izdao je saopštenje nakon zatvorenog brifinga specijalne predstavnice generalnog sekretara UN Ingrid Hajden, koja je izjavila da je Avganistan "izgleda dostigao odlučujući trenutak" o tome da li će se njegove neprijateljske vođe ujediniti i započeti važne razgovore sa talibanima da bi se dostigao održiv mir.

Ingrid Hajden je dodala da KOVID-19 predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje stanovništva i stabilnost institucija.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani i njegov politički protivnik Abdulah Abdulah su se posle izbora u septembru obojica proglasili predsednicima te zemlje i održali inauguracije u martu. Njihovo neslaganje podstaklo je administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da zapreti povlačenjem najavljene pomoći od milijardu dolara Avganistanu, ukoliko njih dvojica ne reše razmirice.

Izvor: N1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz SAD-a stižu optužbe i upozorenja da Rusija i Kina koroste virus korona za unošenje razdora i slavljenje Evropske unije i NATO alijanse

NATO će sutra održati hitan sastanak povodom odluke SAD da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu, potvrdio je za TAS S predstavnik pres-službe Alijanse.

Vest koja je "u vazduhu izazvala opipljiv strah" razumljiva je sa obzirom na godine Elizabete II

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone