SAD upozorile Iran: Ne približavajte se na manje od 100 metara

ratni-brodovi

footo: tuzlalive.ba

Sjedinjene Američke Države izdale su upozorenje Iranu da se ne približava na manje od 100 metara njihovim ratnim brodovima.

Nakon nedavnih incidenata i "bliskih susreta" američke i iranske ratne mornarice u vodama Persijskog zaliva, Pentagon je danas upozorio da će američka mornarica preduzimati "zakonom dozvoljene odbrambene mere" protiv brodova u Persijskom zalivu koji se približe na manje od 100 metara američkim ratnim brodovima, prenosi AP.

Uobičajena je praksa da se pod ovakvim merama podrazumeva skretanje sa kursa broda koji se približava, upozorenje brodskom sirenom, ispaljivanje signalnih raketa i na kraju upozoravajuća paljba iz vatrenog oružja, ali je navođenje specifične razdaljine novi element u saopštenju američke ratne mornarice, navodi agencija.

Iako se čini da je 100 metara prilično velika razdaljina, reč je o veoma malom rastojanju kada su u interakciji ogromni brodovi, poput nosača aviona ili razarača.

Američka mornarica se već godinama sreće sa brzim, naoružanim partolnim čamcima Revolucionarne garde Irana koji rutinski presecaju pravac plovidbe brodovima u Hormutskom moreuzu, uskom prolazu Persijskog zaliva kroz koji prolaze tankeri sa oko 20 odsto ukupne nafte sa Bliskog istoka.

Od kako je 2018. godine predsednik SAD Donald Tramp odlučio da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, tenzije na relaciji Vašington-Teheran ne prestaju da rastu.

Pre oko mesec dana američki predsednik je izjavio da je naložio američkoj ratnoj mornarici da otvori vatru i uništi svaki ili sve iranske ratne brodove koji provociraju i uznemiravaju američku flotu u vodama Persijskog zaliva.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američki predsednik Donald Tramp na Tviteru je kritikovao uređivačku politiku Foks njuza, televizijsku stanicu za koju se veruje da mu je naklonjena.

O plakatima zahvalnosti u Bukureštu na kojima su medicinske sestre i lekari predstavljeni kao sveci, zbog herojskih dela u borbi protiv koronavirusa, piše Njujork tajms i prenosi negodovanje rumunske crkve da je reč o bogohuljenju i uvredi za hrišćanski, veoma cenjeni ikonopis.

Sjedinjene Američke Države biće spremne da sprovedu nuklearne testove „u roku od nekoliko meseci“ ukoliko predsednik izda takvo naređenje, izjavio je v. d. pomoćnika zamenika američkog ministra odbrane za nuklearna pitanja Dru Volter.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone