chart-594212_1920

Foto: Pixabay

Stopa nezaposlenosti u evrozoni povećala se u aprilu na 7,3 odsto u odnosu na 7,1 procenat u martu, usled blokade poslovnih aktivnosti izazvane pandemijom.

U aprilu je takodje porasla stopa nezaposlenosti u EU na 6,6 posto sa martovskog nivoa od 6,4 procenta, pokazuju podaci sa zvaničnog veb sajta Evrostata.

Prema proceni evrpskih statističara, u 27-članom bloku je u aprilu bilo oko 14,08 miliona nezaposlenih žena i muškaraca, od čega skoro 11,92 miliona u evrozoni.

U odnosu na mart 2020, broj nezaposlenih u EU se povećao za 397.000 ljudi, a u evrozoni za 211.000. Podaci pokazuju da je gubitak posla najviše pogodio mlade ljude, budući da je u evrozoni stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina u aprilu porasla na 15,8 procenatra u odnosu na 15,1 posto prethopdnog meseca.

U EU je nezaposlenost mladih takođe zabeležila rast u aprilu na 15,4 odsto sa martovskog nivoa od od 14,6 procenata.

Nezaposlenost mladih je posebno akutna u nekim zemljama zone evra. Primera radi, u Španiji je ona dostigla 33,2 posto u aprilu, u Italiji je iznosila 20,3 a u Francuskoj 21,8 procenata.

Podaci za Grčku nisu objavljeni za mart ili april, ali će verovatno biti još lošiji, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosila 35,6 odsto u februaru.

Čak i u Švedskoj, koja nije uvela stroge mere zabrane kretanja zbog pandemije, stopa nezaposlenosti mladih je dostogla u aprilu 24,4 procenta.

Nemačka, najveća evropska ekonomija, objavila je ranije danas podatke o nezaposlenosti u maju, prema kojima je ta stopa porasla prošlog meseca na 6,1 postu u odnosu na 5,8 procenata u aprulu.

(Izvor: Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Satelitski snimci koji prikazuju nedavna kretanja luksuznih brodova, koje koriste severnokorejski vođa Kim Džong Un i njegovi bližnji u blizini Vonsana, navode da je on bio u tom primorskom rizortu.

Kao strateška luka, Dakar je postao pravo regionalno transportno čvorište za ekonomiju Senegala. I dileri droge takođe žele da iskoriste luku za izvoz droge u Evropu, uprkos brojnim rizicima.

Već neko primetno je da na društvenim mrežam sve manje mogu da se vide tekstovi i komentari na temu vakcinacije i 5G mreža, naročito ako su u pitanju brojne teorije zavere. Evidentno je da se krenulo u borbu protiv takvih teorija, a jedan od glavnih zagovrnika i verovarno najpopularniji govornik na tu temu Dejvid Ajk ostao je bez svojih profila na mrežama jer iznosi "drugačije poglede na svet".

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone