Пакао у Италији: Лекари присиљени да бирају коме да спасу живот

italija korona1

О свој драматичности стања у Италији, односно у северним покрајинама које су најугроженије заразом коронавирусом, говори интервју др. Кристијана Саларолија, анестезиолога у болници "Папа Ђовани 13" из Бергама.

Он је у делу интервјуа који је изишао у "Коријере дела Сера", а пренили га и остали медији у Италији, између осталог изјавио како су у болници у Бергаму дошли у ситуацију да морају бирати кога ће спасити. Како каже, одлучује се према доби пацијента, његову општем здравственом стању, и шансама да преживи.

Ове језиве информације подсећају на ратне услове, кад лекару монтажној болници на ратишту у трену мора одлучити коме ће поклонити живот или барем могућност преживљавања, а кога ће пустити да умре.

И ово доказује да је Италија у правом рату, рату против невидљивог непријатеља који сеје болест и смрт на најперфиднији начин.Истовремено је доктор Данијел Мажини, хирург који ради у болници "Хуманитас Гавазени е Кастели" у Бергаму, на свом Фејсбук профилу објавио писмо у коме врло реално објашњава с каквим се проблемима сусрећу лекари и остало медицинско особље у Италији, односно садашњу ситуацију у Италији.

То  његово писмо, у кмеу моли Италијане да се одговорно понашају, до писања овог текста више од 25.500 пута подељено преко Фејсбука. Доносимо неке његове дијелове.

"Након дужег размишљања хоћу ли и што написати о овоме што нам се догађа, осетио сам да тишина уопште није одговорна. Тако ћу покушати ово што ми доживљавамо у Бергаму током ових дана пандемије пренети људима који нису укључени у посао, и који су далеко од наше стварности. Разумем потребу да се не ствара паника, али кад порука о опасности, од онога што се догађа не доспева до људи, и кад видим небригу у односу на препоруке понашања, као и људе који се и даље окупљају жалећи се како не могу ићи у теретану или не могу организовати фудбалске турнире, хвата ме језа...Чекао сам налаз бриса првог сумњивог пацијента у нашој болници, размишљајући о томе какве ће посљедице то имати за нас и клинику. Ако размислим о томе, моја узрујаност због једног могућег случаја чини се готово смешном и неоправданом, сада кад сам видио што се догађа. Рат је дословно експлодирао и битке су непрекидне дању и ноћу. Један за другим, несретни људи долазе на Хитну помоћ. Сви су они провели десетак дана код куће с температуром, без излазака и ризика ширења заразе, али сада то више не могу поднети. Не дишу довољно, треба им кисеоник..."

 

 

 

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nekoliko hiljada građana Češke okupilo se na Karlovom mostu u Pragu gde su organizovali "Simboličnu oproštajnu žurku" virusu kovid-19.

Modni kreator i vlasnik poznate modne kuce "Diamond Couture", specijalizovane za venčanice i odeću za svečane prilike, Pietro Demita, spalio je svoju skupocenu kolekciju venčanica za sezonu proleće - leto 2020.

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da produži preporuku socijalnog distanciranja širom zemlje za 30 dana, do kraja aprila.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone