Novo "naučno" saopštenje: Novčanice ne prenose koronu

Foto: Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da "postoji mali rizik" od prenošenja korona virusa preko novčanica evra u odnosu na druge materijale i predmete koje svakodnevno dodirujemo.

Iako je su početka pandemije novčanice, koje u nekoliko nedelja prođu kroz hiljadu ruku, svrstavane kao jedno od potencijalnih rasadnika virusa, sad se situacija izgleda drastično promenila.

U martu su nam iz centralnih banaka govorili da keš izbegavamo, negde su čak najavili "sterilisanje" svih novčanica, a sad je Evropska centralna banka dala novo, "naučno" saopštenje.

ECB je sprovela istraživanja sa nekoliko evropskih laboratorija prema kojima "korona virusi mogu da se zadrže na površini od nerđajučeg čelika kao što je kvaka, deset do 100 puta duže nego na novčanicama od pamučnog vlakna", izjavio je predstavnik banke Fabio Paneta (Panetta).

"Druge analize pokazuju da se virusi teže prenose preko poroznih površina kao što su naše novčanice nego preko glatkih površina kao što je plastika", rekao je Paneta.

Njegov je zaključak da novčanice ne predstavljaju "neki veći rizik od infekcije u odnosu na druge površine sa kojima su ljudi svakodnevno u kontaktu".

Paneta nije pomenuo rizik zaraze preko kovanica, koje se prave od nekoliko metala, među kojima čelik i cink.

Centralna banka Kine, odakle je počela epidemija korona virusa, saopštila je u februaru da će koristiti ultraljubičaste zrake za dezinfekciju novčanica od korona virusa.

 (Tanjug)


 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета