Nemački obaveštajci: Tramp teorijom o koroni iz laboratotije u Vuhanu pokušava da preusmeri bes Amerikanaca prema Kini

trump1

Foto: Youtube Printscreen

Uporna tvrdnja Bele kuće da je Covid-19 potekao iz kineske laboratorije nije ništa drugo nego proračunat potez koji je trebao da otkloni bes Amerikanaca od načina na koji Tramp rešava krizu, navodno veruju nemački špijuni.

Poput svojih kolega preko Atlantika, nemačka obaveštajna služba, BND, takođe je pokušala da poveže tačke nakon što je Trampova administracija povezala novi koronavirus sa laboratorijom u Vuhanu.

Prema časopisu Špigl, špijunska agencija posegla je za partnerskim službama koje čine obaveštajni savez "Pet očiju", tražeći od njih da pruže bilo kakav dokaz koji bi podržao teoriju laboratorije. Nijedna tajna služba iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda nije bila voljna da to potkrepi BND-u, otkrio je magazin. Znatan odgovor - ili možda njegovo odsustvo - naterao je BND da naloži poverljivo pismo ministarki odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, u koje je uvid imao Špigl. Teoriju su nazvali proračunskom diverzijom koju je preduzela Bela kuća.

Američki predsednik Donald Tramp, kaže BND, pokušava da iskoristi optužbe kako bi "odvratio [pažnju] od sopstvenih grešaka i usmerio gnev Amerikanaca prema Kini." Tramp je ranije uzviknuo da je video dokaze koji potkrepljuju ovu teoriju. „Imamo ljude koji na to gledaju veoma, veoma snažno. Naučni ljudi, obaveštajni ljudi i drugi ", rekao je i dodao:" Na kraju ćemo imati vrlo dobar odgovor."

Državni sekretar Majk Pompeo bio je jasniji, tvrdeći da postoji "značajna količina dokaza" da je novi koronavirus nastao iz laboratorija u Vuhanu.

U međuvremenu, pripadnici američke obaveštajne zajednice radije su bili krajnje oprezni po tom pitanju. Ured direktora nacionalne obaveštajne službe, koji nadgleda američke špijunske agencije, izvršio je retku medijsku intervenciju rekavši da se drži "širokog naučnog konsenzusa" da Covid-19 ima prirodno poreklo. Političari s druge strane Atlantika bili su očito istog mišljenja. "Razmotrili smo ovo i nemamo nikakvih dokaza da je ovo koronavirus koji je napravio čovek", izjavio je ove nedelje ministar zdravlja Velike Britanije Mat Henkok. "Nisam video ništa što bi potvrdilo ovu tvrdnju", ponovio je, prenosi Alo.

Isto tako, australijski premijer Skot Morison odbija da se drži teorije laboratorije, ne videći „ništa što to nagoveštava“.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Da i deca razumeju patnju drugih i teške životne nedaće, pokazao je dečak po imenu Tomas Mur. Naime, on se nije šišao dve godine kako bi njegova kosa porasla i kako bi je poklonio deci koja primaju hemoterapiju. Sva njegova kosa stala je u tri perike.

Pentagon je obavestio Kongres SAD da je Ukrajina načinila progres kada je reč o borbi protiv korupcije i povećanje transparentnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin za sada ne planira put u Njujork na sednicu generalne skupštine UN, kao ni sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета