Milioni su umrli u Aušvicu, poljski obućar je prvi koji je pobegao

Aušvic,-Wikipedia

Foto: Wikipedia

Milioni ljudi ubijeni su u Aušvicu. Hitlerov logor smrti postao je pakao na zemlji za sve koji se nisu uklapali u bolesni nacističku filozofiju, a masovne egzekucije su sistematski vršene nad svima koji bi dopali ovog strašnog mesta. Jedan od onih koji nije želeo da čeka da na njega dođe red bio je poljski obućar Tadeuš Viejovski – prvi čovek koji je pobegao iz Aušvica.

Istini za volju, Tadeuš je bio među prvima koji su dopremljeni u logor smrti. Razlog njegovog zatvaranja danas je zaboravljen. U Aušvic je stigao 14. juna 1940. Na ruci su mu istetovirali broj 220.

Tadeuš je znao da tu ne sme da ostane dugo. Ubrzo se sprijateljio sa grupom Poljaka koji su radili kao električari zaposleni u Aušvicu. Petorica su bili pripadnici pokreta otpora i uspeli su da donesu i prošvercuju u Aušvic civilnu odeću i novac za Tadeuša.

Samo nekoliko nedelja po dolasku, 6. jula 1940. godine, Tadeuš Viejovsi je jednostavno išetao iz logora smrti zajedno sa električarima.

Oni su mu pomogli da se ukrca u voz i spasi. Tada su ga poslednji put videli.

Kada je otkriveno da je pobegao, nacisti su naterali 1.311 zarobljenika da stoje 20 sati dok su ih naizmenično tukli i udarali po nogama. To nije izdržao poljski Jevrejin David Vongzevski i tako poneo jednu mnogo tragičniju titulu – prva žrtva Aušvica.

Priča je ipak imala tragičan kraj. Električari koji su Viejovskom pomogli da pobegnu, ubrzo su uhapšeni, pretučeni i ostavljeni u logoru. Samo je jedan od njih preživeo i dočekao kraj Drugog svetskog rata.

Što se Tadeuša tiče, njegova greška je bila što se vratio u rodni kraj i godinu dana živeo skrivajući se i tajno viđajući sa porodicom. Godine 1941. nacisti su ga pronašli, poslat je u logor u Jaslu i tamo ubijen.

(Izvor Istorijski zabavnik)


 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nemački šef diplomatije izjavio je da postoje dokazi da je jedan državljanin Rusije, za rusku tajnu službu, izveo hakerski napad na Bundestag 2015. godine.

Kina je spremna da uvrsti američke kompanije na „listu nepouzdanih pravnih osoba“ u sklopu odgovora na odluku Vašingtona o blokadi isporuka poluvodiča Huaveju, preneli su u petak kineski mediji.

U Sjedinjenim Američkim Državama do sada je zabeleženo najmanje devet odvojenih napada iz vatrenog oružja.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone