Međunarodna federacija novinara: Rat američkih vlasti protiv novinara i slobode medija mora da prestane

protest

Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici moraju da okončaju rat protiv novinara i slobode medija predvođen predsednikom Donaldom Trampom, izjavio je za rusku agenciju TASS generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Entoni Belanger, komentarišući položaj novinara koji izveštavaju sa protesta u ovoj zemlji.

U poslednjih nekoliko dana novinarima koji su izveštavali sa protesta protiv policijske brutalnosti u SAD su pretili, tukli ih, hapsili, pucali na njih i rasterivali ih biber sprejevima, rekao je Belanger i istakao da je očigledno posredi sistematski pokušaj da se zataška brutalnost i nepravda među zvaničnicima u njihovom odgovoru na proteste.

 

"Predvođen predsednikom koji svakodnevno ponižava i preti medijima, rat američkih vlasti protiv novinara i slobode medija mora da prestane", naglasio je Belanger i rekao da svi koji prete novinarima i napadaju ih moraju da odgovaraju.

 

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama je ranije oštro osudila način na koji američka policija postupa sa novinarima koji izveštavaju sa protesta u zemlji, upotrebljavajući tehnike koje je označila kao neprihvatljive, kao što je ispaljivanje gumenih metaka i korišćenje suzavca.

 

Glavni urednik Sputnjika u Vašingtonu izjavio je da je njihova novinarka povređena prilikom izveštavanja o protestima u blizini Bele kuće.

 

Drugi novinar izveštavao je o protestima u Mineapolisu kada je policija pustila suzavac, navedeno je u saopštenju ruske ambasade.

(Izvor: Tanjug)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi simptom obolelih od korona virusa je promena boje prstiju na nogama

Stotine ljudi među kojima je bilo i naoružanih, okupilo se u četvrtak u Mičigenu, dok su državni zakonodavci raspravljali o zahtevu guvernerke Grečen Vitmer, o proširivanju hitnih ovlašćenja u borbi protiv koronavirusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone