Makron: 400 milijardi evra ili raspad EU

makroneuraspad

Izvor: Wikipedia, Pablo Tupin-Noriega

Dramatične izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju pristati na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Makron je u Jelisejskoj palati dao intervju za Fajnenšel tajms u kojem je poručio kako EU „nema izbora“ nego „izdati zajednički dug sa zajedničkim garancijama“, a kako bi se finansirale članice prema njihovim potrebama.

Poznato je da se Nemačka i Holandija protive toj ideji. Makron insistira da je ovo „trenutak istine“ za Evropu, za njeno zajedničko tržište i solidarnost tokom pandemije. „Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj i drugde“, dramatično je naglasio Makron .

Francuska traži dodatnih 400 milijardi evra alokacije iz EU proračuna na sredstva koja su već osigurala Evropska centralna banka i ostale EU institucije. Na pitanje šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa evrozone, Makron je odgovorio eksplicitno:

„Da, moramo biti jasni – i evropske ideje... Ne možete imati zajedničko tržište ako neke žrtvujete.“

Izvor: Novosti

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Rusija stavila tačku na pitanje Krima, u Ukrajini veruju da je i dalje sve otvoreno i da će Krim da se vrati pod ukrajinske skute o čemu je govorio i ukrajinski ambasador u Nemačkoj.

Opšte je poznata stvar da naših Srba ima svuda po belom svetu i da su mnogi od njih postali uspešni preduzetnici, biznismeni, glumci, pevači ali i profesori na prestižnim svetskim univerzitetima i fakultetima.

Na današnji dan Brazil je na prvom mestu po broju registrovanih slučajeva korone u Latinskoj Americi (80.000 zaraženih i 5.500 mrtvih). Iako su najugroženiji gradovi Sao Paolo i Rio de Žaneiro, kovid 19 stigao je i do najskrivenijih delova zemlje i preti da zbriše sa lica zemlje Indijance u Amazoniji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone