Korona uništava posao meksičkim kartelima

mexicancartel

Izvor: Pixabay

Zatvorene granice i ograničenje vazdušnog saobraćaja doveli su do eksplozije cena droge, što osećaju narko-karteli kojima nedostaje i sirovina za sintetičke droge, a zbog svega toga povećava se broj pljački i rasplamsava borba za teritoriju, prenosi nemački Dojče vele.

Korona virus je zaustavio i isporuke hemikalija iz Kine, onih koje služe za proizvodnju sintetičkih droga, posebno fentanila koji je zamena za opijum.

Kineska provincija Hubei je bila jedan od velikih centara za poslove sa drogom, a kako piše portal "Insajt kraj", taj problem je pogodio pre svega velike kartele Sinaloa i Halisko nueva generasion.

List Riodose piše da je vođa kartela Sinaloa Majo Zambada naredio da se drastično povećaju cene sintetičkih droga, tako da pola kilograma metamfetamina poznatijeg kao kristal met, košta 567 umesto dosadašnjih 95 evra.

Šverc droge u SAD je takođe delimično prekinut.

"Pre pet dana smo poslednji put preneli nešto, i to samo tri kilograma. Imamo dogovore sa graničnom policijom i naši šverceri znaju koje prelaze moraju da koriste. Ali, sada su mnogi prelazi zatvoreni, pa je posao postao rizičniji", rekao je za internet-portal Blogdelnarko jedan švercer iz Meksika.

Pošto je ukinuto mnogo letova iznad Latinske Amerike, organi bezbednosti mnogo lakše na radarima prepoznaju švercerske avione, pa je tako, na primer, pre nekoliko dana u Hondurasu lociran mali avion natovaren drogom koji je morao da prinudno sleti, dolazio je iz Kolumbije, a bio je prijavljen kao ambulantno vozilo.

Proteklih nedelja se povećao i broj pljački.

U saveznim državama Gereru i Mičoakanu ponovo su se rasplamsale borbe bandi za teritoriju, a eksperti smatraju da će sada biti više međusobnih obračuna klanova i više pljački i provala.

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Fudbal u Srbiji se neće igrati barem još mesec dana, ali postoje naznake da će ekipe uskoro početi da treniraju.

Postoji samo jedan način da sprečimo ITALIJANSKU KATASTROFU, i krajnje je JEDNOSTAVNO Naša zemlja ima sedam miliona stanovnika, a verovatno je da će se oko 70 odsto ljudi zaraziti virusom.

Afroamerikanac Džordž Flojd i policajac koji mu je kleknuo za vrat radili su zajedno u istom noćnom klubu samo nekoliko meseci pre smrti u policijskom pritvoru.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone