Kongresmeni: Odluka Trampa ugrožava američke snage u Evropi, to je šamar saveznicima

bela-kuća1

Foto: Youtube Printscreen

Odluka o izlasku Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu, koju administracija nije donela u dogovoru sa američkim Kongresom, preti da dovede u opasnost američke snage u Evropi, kaže predsednik Komiteta Kongresa za vojsku, demokrata Adam Smit

„Odluka administracije da povuče SAD iz Sporazuma je šamar našim saveznicima u Evropi, dovodi u opasnost snage koje smo rasporedili u tom regionu i predstavlja flagrantno kršenje zakona. Ta odluka slabi naše pozicije u oblasti nacionalne bezbednosti, izoluje SAD jer se Sporazum nastavlja i bez nas i lišava nas korisnog instrumenta kontrole onoga što radi Rusija“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kongresa, prenosi Sputnjik.

Prema rečima Smita, kojeg je podržao i demokrata Džim Kuper, administracija je ignorisala poruke Kongresa i pri tome nije obavestila to telo o odluci u roku od 120 dana kako nalaže zakon.

„Trampova administracija nastavlja da obezbedđuje Rusiji preimućstvo kada je reč o kontroli naoružanja, što naše saveznike i naše snage u Evropi čini manje zaštićenim“, ističe kongresmen.

On dodaje da će ta odluka zasigurno imati negativan efekat i dovesti do još većeg jaza u odnosu sa saveznicima, koji su neophodni za, kako kaže, obuzdavanje „ruske agresije u regionu“.

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je prethodno da Amerika izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu jer ga se Rusija ne pridržava. On je, međutim, dozvolio mogućnost da se SAD vrate sporazumu, ukoliko Rusija ispoštuje svoje obaveze.

Ruske vlasti odbacuju bilo kakve optužbe američke strane o tome da se Rusija ne pridržava Sporazuma.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ima prilično jasnu predstavu o stanju u kojem se nalazi severnokorejski lider Kim Džong Un, ali da o tome trenutno ne može da govori.

Фасцинантно је да нови корона вирус већ има најмање два подтипа који имају различити ефекат на људе

Od pojavljivanje kovida 19, različite države Latinske Amerike različito su reagovale na izbijanje pandemije. Zajedničko za sve njih je da, nominalno, u odnosu na broj stanovnika, nemaju preveliki broj zaraženih, ali su veoma ugrožene jer imaju veliki broj siromašnih koji su zbog gladi prinuđeni da zaborave na karantin i potraže neku vrstu zarade.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone