КЛИМАВО: Влада Ангеле Меркел пред колапсом, партнери јој отказали подршку?

Angela Merkel  Marina Lopicic

Извор: АМГ д.о.о., Фото: Марина Лопичић

Притисак на немачку канцеларку Ангелу Меркел расте из минута у минут, преносе немачки медији.

Сестринска партија владајуће немачке Демохришћанске уније (ЦДУ), Хришћанско-социјлана унија (ЦСУ) из Баварске, припретила је канцеларки да ће јој отказати подршку уколико не пооштри своје имиграционе мере.

Председник партије ЦСУ Хорст Зехофер изјавио је да је спреман да наступи сам уколико канцеларка не промени курс, а са њим се сложио и премијер Баварске Маркус Содер (ЦСУ) који је нагласио да је њихов захтев да се мигрантима који су већ регистровани у другим ЕУ земљама одбије боравак у Немачкој, пише немачки Билд.

Овакав потез ставио би немачку владу на озбиљан тест и увео у нову кризу која би потенцијално претила падом.

- Људи су изгубили стрпљење. ЦСУ стоји. Сада морамо да докажемо да стојимо иза својих ставова - изјавио је Содер.

ЦСУ је поприлично конзервативнија партија у односу на свог коалиционог партнера ЦДУ. Отпочетка критикују Меркелину миграциону политику, а залагали су се и за лабављење санкције Русији. Бавраска, традиционално упориште ЦСУ је као најбогатија немачка регија од пресудне важности за фунцкионисање немачке владе и економије.

ЦСУ је такође, с обзиром на верски састав становника Баварске, далеко ближа Римокатоличкој цркви од ЦДУ и врло често се сматра далеко конзервативнијима по многим друштвеним питањима.

На последњим изборима у септембру 2017, на којима су две партије традиционално наступиле заједно, ЦДУ и ЦСУ освојили су 246 места у Бундестагу, од чега 46 припада посланицима Хришћанско-социјалне уније. Заједно са СПД форимрали су владу са 53,4 одсто посланичких места од чега социјалдемократе заузимају 20,5 процената.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i još četiri članice Evropske Unije uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen sa zahtevom da se EU pripremi za sljedeći val pandemije koronavirusa.

U dva egipatska sela danas su zbog straha od zaraze zaustavili pokop lekarke koja je preminula od virusa korona, što je sao poslednji u nizu sličnih incidenata u ovoj državi.

Policija Solomonskih Ostrva saopštila je danas da je pronašla tela pet od 27 putnika jednog trajekta koje je tropski ciklon “Harold” bacio u more.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone