Kipar pokreće SMS kampanju za odvraćanje migranata sa ostrva

Kipar YtPsC

Foto: Youtube/Printscreen

Na Kiparu se pokreće višejezična SMS kampanja kako bi se odvratili migranti da dolaze na ostrvo usled pogrešnog uverenja da će preko ove članice Evropske unije doći na kontinent, saopštio je ministar spoljnih poslova Nikos Nouris.

Nouris je izjavio da ova kampanja ima za cilj da razbije pogrešna uverenja među migrantima koja propagiraju učesnici trgovine ljudima, da će im status tražioca azila na Kipru biti "ulaznica" za druge evropske zemlje.

Ministar je rekao da migranti koji dođu na Kipar bivaju "zarobljeni" na ostrvu zato što ova država nije deo Šengena.

Sa oko 880.000 stanovnika, Kipar ima najveći procenat migranata u okviru EU među zemljama koje su prve na udaru izbegličkog talasa.

U ovoj zemlji taj procenat iznosi 3.8 odsto, dok u drugim državama koje su prva "stanica" za migrante u EU, poput Grčke, Italije, Španije i Malte, tražioca azila ima ispod jedan odsto, rekao je Nouris.

Procenjuje se da oko 25-30 odsto migranata na Kipru dolazi iz područja zahvačenih ratovima.

Prema zvaničnim podacima, najviše tražioca azila u ovoj zemlji u toku prošle godine bilo je iz Sirije, Gruzije, Indije, Bangladeša, Pakistana, Kameruna, Vijetnama, Egipta, Nigerije i Šri Lanke.

Većina migranta dolazi na sever Kipra a onda preko tampon zone koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija prelaze na međunarodno priznati jug kako bi zatražili azil.

(Izvor: Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američka administracija je od početka izbijanja pandemije korona virusa iz zemlje deportovala stotine dece i tinejdžera migranata, piše NJujork Tajms i dodaje da je u nekim slučajem "prebacivanje preko granice" vršeno bez obaveštavanja njihovih familija.

Meseci od početka 2020. godine prava su "poslastica" za ljubitelje dobre teorije zavere, a poslednja u nizu zanimljivih situacija koje su mogle da budu više nego inspirativne stiže iz San Franciska.

Pljuvanje u javnosti u Indiji kažnjavaće se novčano i zatvorom do jedne godine, objavila je vlada pošto je broj zaraženih koronavirusom prešao 12.000 ljudi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone