Kina američke kompanije stavlja na 'listu nepouzdanih pravnih lica'

Apple kompanije

Izvor: Wikipedia

Kina je spremna da uvrsti američke kompanije na „listu nepouzdanih pravnih osoba“ u sklopu odgovora na odluku Vašingtona o blokadi isporuka poluvodiča Huaveju, preneli su u petak kineski mediji.

Mere uključuju pokretanje istrage i uvođenje ograničenja kompanijama poput Apple, Cisco Systems i Qualcomm i obustavu kupovine aviona Boing, piše kineski list Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor.

Izdavač Global Timesa je zvanični list kineske vladajuće Komunističke partije People's Daily. Iako Global Times nije zvanično glasilo partije, veruje se da njegova stajališta odražavaju stavove partijskih vođa.

Američko ministarstvo trgovine je objavilo da će izmeniti propise "kako bi usko i strateški ciljali Huavejovu nabavku poluvodiča koji su direktan proizvod određenog američkog softvera i tehnologije“.

Huavej i dalje koristi američki softver i tehnologiju za projektovanje poluvodiča i inostranim akvizicijama „potkopava“ ciljeve nacionalne bezbednosti i propise o kontroli izvoza, uprkos tome što je na crnoj listi od 2019. godine, poručili su iz ministarstva, navodi Hina.

Kineska kompanija je u žarištu kontinuirane borbe za moć SAD i Kine, pri čemu je Vašington u poslednje vrijeme pooštrio retoriku prema Pekingu, podstaknut, između ostalog, i posledicama pandemije koronavirusa.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vozač Karol Zolt Kis vozio je autobus u gradu Miškolcu u Mađarskoj kad je primetio da je lopov zaskočio staricu koja je hodala pomoću štapa i pokušao da je opljačka.  

U Sjedinjenim Američkim Državama koronavirusom je zaraženo više od 300 hiljada ljudi, dok je najmanje 8.000 preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Umereno jak zemljotres pogodio je danas jugoistočnu Tursku, u kome je lakše povređeno petoro ljudi i pričinjena šteta na nekoliko kuća.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone