Italija otvara regionalne granice posle tri meseca

italy-1021755_1280

Foto: Pixabay

Italija danas otvara regionalne granice posle tri meseca blokade usled pandemije, čim je omogućena veća sloboda kretanja više od 60 miliona stanovnika te zemlje

Od danas su dozvoljeni i dolasci iz područja Šengena bez obaveze karantina.

Regionalne granice otvorene su od ponoći, uprkos oprečnim stavovima italijanskih zvaničnika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najteže pogođena u Italiji, čemu su se protivili lideri regiona na jugu gde je zabeležen manji broj slučajeva koronavirusa nego na severu.

Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jačaju kontolu i mere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć "praćenja turista" digitalnim aplikacijama, merenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatražila još nedelju dana čekanja, Kampanija je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila "zdravstvene pasoše" za dolazak turista, što ministar regionalnih poslova Frančesko Boča smatra neustavnim.

Zabrana okupljanja i obaveza držanja bezbedne razdaljine među ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju sprečavanja širenja kovida-19 koji je teško pogodio tu zemlju, odnevši više od 33.000 života, što je čini trećom zemljom u svetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Upotreba zaštitne maske obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, uključujući javni prevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija, ali i gradu Đenovi maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Na železničkim stanicama putnicima će biti merena telesna temperatura termoskenerima, a ako je iznad 37,5 neće im biti dozvoljeno putovanje vozom.

U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Šengena biti dozvoljeni od 15. juna.

(Izvor: B92)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prodaja alkohola u Finskoj je u aprilu skočila za 23 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju statistički podaci.

Dok su francuski milijarderi tokom pandemije korona virusa izolovani u luksuznim objektima na Sredozemnom moru, stanovnici siromašnih i prenaseljenih četvrti suočavaju se s porastom broja smrtnih slučajeva, ali i sa uličnim neredima, piše CNN.

Više stotina demonstranata koji kampuju ispred gradske većnice u Njujorku traže da zakonodavci smanje budžet gradske policije.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone