Inženjeri ugrozili projekat veka: Greške dovele u opasnost gasovod “Snaga Sibira”

Gasovod

foto: srpska info

Zbog ljudskih grešaka presušile mnoge bušotine "plavog goriva" na čajandinskom nalazištu. "Snaga Sibira" počela da radi 2019, planirano da Kina kupuje 38 milijardi kubika gasa godišnje

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

INŽINjERI "Gasproma" doveli su u opasnost realizaciju "projekta veka", tridesetogodišnjeg ugovora sa Kinom o snabdevanju gasa iz Sibira. Naime, na čajandinskom nalazištu gasa otkrivene su mnogobrojne tehnološke greške zbog kojih se može dogoditi da "Gasprom" ne bude sposoban da ispuni ugovor o mnogohvaljenom projektu "Snaga Sibira".

 
Tu vest objavili su svi moskovski mediji koji pišu o biznis-projektima ruskih velikih kompanija.

Prema informacijama, oko 50 bušotina u Čajandi je u opasnosti da ne dođu do planirane proizvodnje gasa. Uzrok tog problema je što je korišćen loš rastvor koji je sipan u bušotine. Odgovorni za rad na tim mestima prekršili su tehnološke standarde i doneli su problematične odluke.

Zbog grešaka napravljenih na 20 bušotina u avgustu 2019, one su presušile, a još na dvadesetak je vidan pad proizvodnje. Eksperti tvrde da je izgubljena dobit od 334 milijarde rubalja (jedan evro 79 rubalja). Ukupan broj bušotina u Čajandi bio je, po podacima "Gasproma", 335!

Postoji realna opasnost da se ne ispune prognoze o potencijalu gasnih bušotina na čajandinskom nalazištu gasa. Ranije se govorilo da se na tom nalazištu može godišnje dobijati 25 milijardi kubika gasa.

Interesantno je da su u informativnoj službi "Gasproma" kazali da oni nemaju nikakvih problema na projektu "Snaga Sibira".

Gasovod "Snaga Sibira" je počeo da radi u decembru 2019. godine, a svečani start su dali predsednici Rusije i Kine, Putin i Si. Bilo je dogovoreno da Kina kupuje 38 milijardi kubika gasa godišnje.

Sada su pod oštrom kritikom ruskih medija prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler i njegovi najbliži saradnici. Njih novinari optužuju da su dopustili da se zbog žurbe ignorišu tehnološka pravila. Navodno je Miler stalno govorio da se što pre mora izvoziti gas u Kinu da bi se pretekli Amerikanci.

Mileru i rukovodstvu "Gasproma" se kao greh navodi i to da je u realizaciji velikih međunarodnih projekata zaboravio da dovede gas do mnogih regiona širom Rusije. Zanemarivala se ruska provincija jer su glavne ambicije bile na međunarodnim projektima da bi se zaradilo što više dolara.

Moskovski novinari kritikuju rukovodstvo "Gasproma" za velike gubitke koje je kompanija imala zbog projekta "Južni tok", koji nije realizovan zbog odustajanja Bugarske.

Iz tekstova ruskih medija se vidi da oni imaju "insajderske informacije" i dokumentaciju, što pokazuje da među najplaćenijim menadžerima ove velike ruske kompanije, postoje unutrašnji sukobi. Zbog ogromnih bonusa koje dobijaju menadžeri "Gasproma" i drugih državnih kompanija kao što je npr. "Rosnjeft", poslednjih godina raste animozitet onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, a takvih u Rusiji nije zanemarljiv broj.

PUT KA EVROPI

Gasovod "Snaga Sibira 2" je trebalo da transportuje 50 milijardi kubika gasa Mongoliji i Kini. Na drugoj strani, gasovodom sa Jamala snabdevaće se evropske zemlje. Krajem marta 2020. predsednik Putin je odobrio početak radova na gasovodu "Snaga Sibira 2".

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

У отвореној ватиканској архиви из периода папе Пија XII (1939-1958), која је недавно отворена за истраживаче, налази се 130 фасцикли које се односе на тадашњу Југославију, рекао је млади српски стручњак Милосав Ђоковић, који је имао прилику да међу првима погледа документа.

Broj izveštaja o slučajnom trovanju sredstvima za čišćenje i dezinfekcionim sredstvima naglo se povećao u SAD, a analitičari smatraju da je to povezano sa pandemijom koronavirusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone