General Haftar se proglasio vođom libijskog naroda

46682646_401

foto: dw.com / A. Doma

Armija ide na Tripoli! Komandan Libijske nacionalne armije Halifa Haftar u obraćanju narodu saopštio je da više ne važi unutarpolitički dogovor i proglasio se za vođu libijskog naroda

Komandan Libijske nacionalne armije Halifa Haftar u obraćanju narodu saopštio je da više ne važi unutarpolitički dogovor i proglasio se za vođu libijskog naroda.

Haftar je izjavio da sporazum o Libiji više ne važi i da on „preuzima mandat libijskog naroda“ za upravljanje zemljom, piše The Libya Observer.

 
„Libijski narod je odlučio da je politički dogovor deo istorije. Mi prihvatamo to što je libijski narod izabrao i sada će naša vojska ići napred“, rekao je Haftar.

Podsetimo, Vlada nacionalnog spasa čije sedište je u Tripoliju saopštila je da se nalazi u ofanzivu protiv Libijske nacionalne armije.

 


LIBIJSKI SUKOB

 
U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

 
Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

novosti.rs

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi investitori su zamrzli svoja ulaganja, usled epidemije korona virusa koja je usporila rad mnogih kompanija u svetu, a pojedini su odlučili da pobegnu u zlato, ili kriptovalute, poput bitkoina.

U Mponengu u Južnoj Africi, najdubljem rudniku na svetu, čak 164 rudara obolelo je od korona virusa, zbog čega će rudnik biti zatvoren do daljeg.

Jedan od prvih i najmlađih pacijenata zaraženih virusom Kovid-19 u Italiji, jednogodišnjak iz Doline Aosta, oporavio se od tog virusa.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone