Evropljani se udružuju zbog vakcine, Nemačka ih predvodi, cilj samo da ne izgube bitku sa SAD i Kinom

Vakcina,-Pixabay

Foto: Pixabay

Nemačka i još tri države članice Evropske unije grade novi savez koji ima za cilj da obezbedi pristup vakcinama za koronavirus, jednom kada se dođe do njih.

Cilj je da obezbede da budu pošteno distribuirane širom sveta, objavio je privredni dnevnik "Handelsblat".

List je citirao nemačkog ministra zdravlja Jensa Šana i njegove kolege iz Francuske, Italije i Holandije koji su u pismu Evropskoj komisiji naveli da je pristup vakcinama jedno od najhitnijih pitanja kojima Evropska unija trenutno mora da se bavi, preneo je Rojters.

 Stoga se ova grupa država angažovala da bi postigla najbrži i najbolji mogući ishod u pregovorima sa ključnim akterima u farmaceutskoj industriji.

Četiri države, koje deluju na inicijativu Berlina, žele da spreče da EU izgubi u trci za vakcinom od SAD i Kine, izvestio je list.

Napore američkog predsednika Donalda Trampa da prvi dobije pristup pronalazačima vakcine u zamenu za milijarde dolara uloženih u farmaceutske kompanije posmatraju sa sumnjom u Evropi, dodao je "Handelsblat".

SAD su osigurale gotovo trećinu od prve milijarde doza eksperimentalnih vakcina za kovid 19 Astra Zeneke obećavši do 1,2 milijardi dolara.

"Handelsblat" je citirao vladine izvore koji su naveli da su Nemačka, Francuska, Italija i Holandija razgovarale sa nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući Astra Zeneku, o državnim istraživačkim fondovima i garancijama za kupovinu.

Evropa mora da izgradi snagu tržišta da bi preživela u borbi za vakcine, citirao je list vladine izvore u Berlinu.

Ove četiri države članice EU takođe su razgovarale i sa Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj saradnji.

(Izvor Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Premijer Britanije je najavio da će deliti letke s detaljnim zdravstvenim informacijama

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је затражио од председника САД Доналда Трампа муницију због турске војне операције у сиријском Идлибу.

Na Paradi pobede, koja će se ove godine obeležiti 75. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu, prvi put će biti korišćeni elementi legendarne parade iz 1945. godine. Na početku će biti izveden „Jubilarni marš za doček crvenoarmejaca“, a kraj će biti obeležen vatrometom po uzoru na onaj iz 1945. Crvenim trgom će marširati i 75 srpskih vojnika.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone