Derek Šoven - šta znamo o policajcu koji je ubio Džordža Flojda

profimedia-0523694863-725x483-1

foto: youtube/printscreen

Derek Šoven je više od 18 godina bio pripadnik policije u Mineapolisu, a onda je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda. Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo, a cela Amerika traži pravdu. Šta znamo o Dereku Šovenu?

Malo podataka
O Dereku Šovenu ne zna se gotovo ništa. Poznato je da ima 44 godine, da je belac i da je iz Minesote. Od 2001. radi u policiji.

 
Živeo je u kući u predgrađu Mineapolisa Sent Pol. Poseduje i kuću Vindermeru na Floridi. Demonstranti na Floridi su protestovali i ispred te kuće.


Ovo mu nije bio prvi incident
Protiv Dereka Šovena do ovog maja podneto je 18 pritužbi, kojima se bavio Sektor unutrašnje kontrole. Dva slučaja su okončana ukorom, zbog korišćenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika.

Sumnjiv slučaj iz 2006.
Šoven je bio jedan od šestorice policajaca koji je izašao na teren u kontroverznom slučaju iz 2006. godine. Naime, Vejn Rejns, koji je bio osumnjičen da je ubo svoju devojku i prijatelja, ubijen je kada je iz svog vozila uperio pištolj u policiju.

Nije poznato koji policajac je pucao u njega.

Prema protokolu, svi policajci, uključujući i Šovena, poslati su na plaćeno odsustvo, a ishod istrage nije poznat.

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je u to vreme bila pravobranilac Minesote, rekla je da nije tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da 2006. nije htela da podigne optužnicu protiv Šovena. 

Visoko obezbeđen zatvor 
Šoven je posle hapšenja prebačen u zatvor sa najvišim nivoom obezbeđenja u Minesoti. Kako se navodi, to je mera predostrožnosti, s obzirom na to da se očekuje da ostali zatvori budu popunjeni usled hapšenja zbog nereda koji su izbili posle ubistva Flojda.

U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu i video-posete. Posete uživo nisu dozvoljene zbog epidemije. 

Radio je kao obezbeđenje u istom klubu kao Flojd
i Džordž Flojd i Derek Šoven su radili kao obezbeđenje u El Nuevo rodeo klubu, ali nema informacija da su se poznavali. Flojd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Šoven gotovo 17 godina obezbeđivao klub, kada je bio van dužnosti u policiji.

Razvod
Supruga Keli, koja je inače izbeglica iz Laosa, ostavila ga je 28. maja, neposredno pre nego što je podignuta optužnica. Zatražila ja i promenu prezimena, kao i da njoj pripadnu nepokretnosti u Minesoti i na Floridi. Bili su u braku od juna 2010. godine.

RTS

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Похлепа власника хотела у аустријском скијалишту Ишгл могући је епицентер заразе корона вирусом који је погодио Европу. Према истраживању новинара еминентног немачког листа “Шпигл”, велики број туриста се заразио вирусом током боравка у вом скијалишту и затим болест раширио широм Старог континента.

Најновији извештај агенције америчке владе открива да се поплаве због високе плиме широм САД догађају двапут чешће неко пре само 30 година.

Grob nemačkog naciste duboko u amazonskoj prašumi stoji i danas kao podsetnik na nacističke planove i namere.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone