Чешка од понедељка затвара границе и забрањује путовања у иностранство

ceska

foto: pixabay

Чешка влада одлучила је данас да због пандемије корона вируса од ноћи између недеље и понедељка, 16. марта, потпуно затвори границе, забрани улазак странцима у земљу и путовање Чесима у иностранство.

Уз то је проширила обавезу карантина не само на повратнике из Италије, већ из свих 15 земаља и области почев од Кине и Италије које су проглашене за ризичне.

Од забране уласка у Чешку изузети су странци с привременим боравком дужим од 90 дана и трајним боравком, казао је после ванредне седнице владе премијер Андреј Бабиш.

Већ раније је Влада, на основу проглашења „кризног стања“ у читавој земљи – што је само степен блаже од „ванредог стања“, од 14. марта обуставила међународни железнички и аутобуски саобраћај за све који превозе више од девет људи истовремено. Уз то је ограничила летове и као једини аеродром за међународни цивилни ваздушни саобраћај одредила Аеродром „Вацлав Хавел“ у Прагу.

На границама с Немачком и Аустријом чешка полиција и војска након насумичних контрола и мерења температуре путницима, уводи сада и редовне контроле на граничним прелазима, пошто су рестрикција и карантина изузети грађани који раде у другој земљи, а границу прелазе у малограничном режиму.

Од раније су биле затворене школе, позоришта, биоскопи, библиотеке и друге културне институције, и забрањене јавне и приватне манифестације свише од 30 људи, а сада су забрањене и све спортске активности – и унутра и напољу, с више од 30 људи.

Радње остају отворене, осим пијаца укључујући и велике које обично држе Вијетнамци, а функционише и јавни превоз у целој земљи.

„Ако бисмо дошли до тога да прогласимо неки већи карантин, онда бисмо га прогласили за целу земљу. Бесмислица је да ставимо у карантин Праг, то није на дневном реду“, демантовао је данас премијер Бабиш гласине да се спрема карантин за житеље главног града јер је у Прагу највише заражених вирусом ЦОВИД-19 од укупно 117 потврђених случајева у Чешкој.

Премијер Бабиш је још једном апеловао на Чехе да престану да стварају залихе намирница, јер Влада ни у којем случају нема намеру да затвара радње, а робе је довољно.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Посланици у турском парламенту потукли су се пошто је опозициони посланик оптужио председника Реџепа Таипа Ердогана због неодоворног односа према турским војницима, убијених недавно у Идлибу, у Сирији.

У копненом делу Кине у уторак су потврђена 24 нова случаја корона вируса, што је за 19 више него претходног дана

Biće malo groblja da primi sve nas, ako se takvi savetu budu slušali, poručio je predsednik Srbije najstarijim građanima.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета