Česi gozbom, muzikom i pesmom ispratili koronu! (VIDEO)

česi1

Foto: Printscreen/Video/Twitter/Prague Morning

Gozbom za 2.000 ljudi za stolom dugim pola kilometra preko Vltave na starom Karlovom mostu u Pragu Česi uz pesmu i ples slave simbolični ispraćaj koronavirusa i restrikcija zbog pandemije, koje će od 1. jula ostati delimično samo u lokalnom žarištu u rudarskom regionu oko Karvine na istoku Češke.

Za dugi sto Pražani i turisti mogu da zasednu pod uslovom da donesu neko jelo i piće, ali zbog velikog interesovanja morali su unapred da se registruju na internetu, a svega nekoliko mesta ostavljeno je slučajnim prolaznicima.

-Ispecite kuglof, pripremite mini sendviče, donesite ruže za vaze. Ili samo u radnji kupite groždje. Radi se o poverenju da će svako doneti nešto", pozvao je umetnik i vlasnik kafića Ondžej Kobza Pražane i turiste da dođu večeras na susedsku proslavu završetka restriktivnih mera zbog COVID19 posle duga tri i po meseca.

Kobza, poznat Pražanim i turistima po projektu Klaviri na ulici, objasnio je da je želeo da iskoristi trenutak kada na jednom od najprometnijih spomenika u Pragu, Karlovom mostu, nema masa turista i da ga na neki način vrati žiteljima grada.

-Ovo je simbolični ispraćaj restrikcija zbog epidemije koronavirusa i proslava početka leta. Ovo je poruka svetu da se ne plašimo da se susrećemo, kazao je Kobza na početku gozbe na Karlovom mostu.

Organizaciju gozbe pomogla je i opština Prag 1 na čijoj teritoriji je drevni Karlov most, a podržao je kao manifestaciju obnavljanja poverenja među ljudima i grad Prag i gradonačelnik Zdenjek Hžib.

-Odliv turista iz Praga ima sada i pozitivan efekat da grad služi ponovo prvobitnoj nameni - dakle da u njemu provode zajedno vreme pre svega žitelji grada. U glavnoj turističkoj sezoni ovako nešto bilo bi praktično neizvodljivo, kazao je gradonačelnik Hžib.

Gozba za dugim stolom preko Vltave u Pragu se neće ponoviti, ali Kobza bi želeo da se ovakva susedska okupljanja organizuju i u drugim gradovima koji imaju stare mostove, kao recimo u gradu Pisek koji takođe ima znameniti stari kameni most.

(Izvor: N1)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U sukobu albanske policije s pristalicama opozicije koje su protestovale zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta u Tirani uhapšena i supruga albanskog predsednika.

Ponovo je buknuo sukob na relaqciji Vašingtona i Teherana u vezi naoružanja. Nakon što je SAD pokušala da preko Saveta bezbednosti izdejstvuje produženje embarga na naoružanje, iz Teherana je stigao odgovor i najava adekvatne reakcije.

Nemački Ustavni sud odlučio je sa se Amerikanki, čiji je otac bio Jevrejin kome su nacisti u Nemačkoj oduzeli državljanstvo 1938. godine, ne može osporiti naturalizacija zbog toga što je rođena van braka kao nezakonito dete.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone