Apel Gutereša: Prekinite ratove dok ne prođe pandemija

guteresvakcina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je pozvao sukobljene strane širom sveta na prekid vatre kako bi se svet izborio sa pandemijom korona virusa.

U zveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je objavljen juče, Gutereš je ukazao na više od 20.000 civila ubijenih ili ranjenih u napadima tokom 2019.godine u 10 zemalja – i milionima izbeglica koji su bili prinudjeni da napuste svoje domove zbog rata.

On je rekao da je pandemija „najveći test s kojim se svet suočio“ od osnivanja Ujedinjenih nacija pre 75 godina, koje su već uložile ozbiljne napore za zaštitu civila, posebno u zemljama pogodjenim sukobom čijim zdravstvenim sistemima, koji su inače slabi, preti preopterećenost.

Šef UN-a rekao je da je podrška njegovom apelu na prekid vatre od 23. marta od vlada, regionalnih organizacija, oružanih grupa, civilnog društva i pojedinaca širom sveta „ohrabrujuća“. On je naveo i da u mnogim slučajevima još uvek postoje „izazovi u sprovodjenju primirja koje treba prevazići, posebno u oblastima gde postoje dugotrajni sukobi, koji često uključuju više naoružanih aktera i složene interese na lokalnom, nacionalnom i medjunarodnom nivou“.

„Dok se svet suočava sa ogromnim izazovom pandemije kovid-19, potreba da se utiša oružje ne može biti hitnija“‘, rekao je.

Gutereš je rekao da je, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 20.000 civila prošle godine ubijeno u sukobima u 10 zemalja – Afganistanu, Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Libiji, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

(Iyvor: Danas)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Još od 16. marta predstavicu u ovom telu komuniciraju na daljinu

N. Nikodijević i njegova supruga, koji žive u američkoj državi Juta, dobili su pismo koje je potpisao predsednik SAD Donald Tramp, a u kojem se navodi da administracija predsednika uporedo sa borbom protiv "nevidljivog neprijatelja" neprestano radi na tome da zaštiti vredne Amerikance.

Прва дама Сједињених Америчких Држава Меланија Трамп стала је у одбрану кошаркаша Леброна Џејмса, пошто га је њен супруг Доналд Трамп увредио у поруци на Твитеру.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone