Amerika spremila pare: Kupuje se novo 'oružje sudnjeg dana'

Podmornica

Foto: Youtube/printscreen

Pentagon je od američkog Kongresa zatražio odobrenje za kupovinu dve nuklearne podmornice klase "Kolumbija“, koje će nositi interkontinentalne balističke projektile. Ove podmornice nazivaju se i "oružjem sudnjeg dana“ jer su prvenstveno namenjene za nuklearnu odmazdu u slučaju napada atomskim oružjem na kopno.

Za dve podmornice, američka mornarica namerava da plati 17,7 milijardi dolara. Ove podmornice biće jedan od tri dela američke „nuklearne trijade“ (odnosno mogućnosti nuklearnog udara sa kopna, vazduha i mora), piše "Difens njuz“.

Pentagon već pregovara sa "Dženeral dajnamiksom“, proizvođačem podmornica, ali ne može da sklopi posao bez odobrenja Kongresa. Obe strane nadaju se odobrenju, jer bi to "Dženeral dajnamiksu" značilo posao u vreme ekonomski problema zbog pandemije virusa korona, a Pentagonu nižu cenu nego da pandemije nema.

Ovaj zahtev dolazi u trenutku kada Bela kuća i američki Senat, odnosno njegov Odbor za oružane snage, pripremaju nacrt Zakona o nacionalnoj odbrani, koji bi trebalo da bude završen 2021. Predsednik pododbora za mornaricu u Odboru za oružane snage Dejvid Perdju rekao je da podržava ovaj zahtev Pentagona, jer donosi uštedu i povećava efikasnost vojske, ali još nije jasno kako će Kongres reagovati.

Američka vojska namerava da nabavi ukupno 12 podmornica klase „Kolumbija“, čiji je dizajn završen prošle godine.

Svih 12 podmornica trebalo bi da koštaju najmanje 109 milijardi dolara, a prva bi u operativnu upotrebu trebalo da uđe 2031. godine. Te podmornice namenjene su nuklearnoj odmazdi, odnosno uzvratnom udaru u slučaju napada na nuklearne snage SAD na kopnu.

Tih 12 podmornica nosilo bi ukupno više od 100 nuklearnih bojevih glava, a dejstvovale bi sa skrivenih pozicija u svetskim okeanima.

Podmornice klase "Kolumbija“ treba da zamene vremešne podmornice "Ohajo“, a američka mornarica želi da prvu otplati već sledeće godine, drugu 2024, a ostalih 10 po jednu godišnje od 2026. do 2035. godine.

 

Izvor: Sputnjik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Američki milijarder Ilon Mask, najveći deoničar, osnivač i direktor kompanije „Tesla“, objavio je da će prodati sve što ima. On je najavio da ne želi da bude vlasnik nijedne kuće ili nepokretne imovine.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo rekao je danas da odbacuje tvrdnje predsednika SAD Donalda Trampa o tome da ima apsolutnu vlast u donošenju odluke da se pokrene ekonomija koja je stopirana zbog pandemije koronavirusa, rekavši da Tramp nije apsolutistički monarh.

Nagađanja o tome šta se desilo sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koja traju već nekoliko dana, naglo su danas prekinuta sa dve izjave prema kojima je on živ i u najboljem redu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone