Tramp-Merkel

Među zapadnim zemljama traje pravi „rat maskama“, a poslednji slučaj izbio je kad su Amerikanci faktički preoteli maske koje je Nemačka naručila za svoju policiju.

Pojedini nemački političari ovaj potez Sjedinjenih Država nazvali su „modernom piraterijom“, piše britanski „Gardijan“. Ovo je drugi sličan slučaj od izbijanja pandemije virusa korona, budući da su Amerikanci na sličan način preuzeli i testove na virus iz Italije, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja.

Novi sukob izbio je kada su Amerikanci preuzeli oko 200.000 maski N95, koje je napravila kompanija 3M za nemačku policiju.

Oni su ponudili daleko višu cenu, dok je pošiljka za Nemačku prepakivana iz jednog u drugi avion na Tajlandu, pa su maske preusmerene u SAD.

Andreas Gajsel, ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne države Berlin, koja je naručila maske, opisao je ovaj slučaj kao „akt moderne piraterije“ i zahtevao od federalnih vlasti Nemačke da zatraže od SAD poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila.

„Ovo nije način kako međusobno treba da se odnose transatlantski partneri. Čak ni u vreme globalne krize ne bi trebalo da važe pravila Divljeg zapada“, rekao je on.

On nije jedini evropski političar koji se pobunio protiv ovakvog ponašanja Amerikanaca i takmičenja ko će preuzeti medicinsku opremu drugima ispred nosa.

Valeri Pekres, predsednik francuskog regiona Il d‘ Frans, u koji spada i Pariz, opisao je trku za maskama kao „lov na blago“.

„Našao sam izvesnu količinu maski koja je bila na raspolaganju, a onda su Amerikanci, ne govorim o američkim vlastima, dali veću ponudu, tri puta veću ponudu i ponudili da plate unapred kako bi preuzeli maske“, ispričao je on za francuske medije.

Sputnik

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bez obzira na pandemiju Covid-19, NATO je spreman da odgovori na pretnje svih potencijalnih protivnika, uključujući Rusiju, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, trupe NATO bloka nastavljaju da štite svoje granice u uobičajenom režimu, prenosi „Dejli Telegraf“.

Demonstranti u nekoliko američkih saveznih država ove nedjelje tražili su ublažavanje restriktivnih mjera, uvedenih kako bi se suzbilo širenje korona virusa, dok će pojedine savezne države predstaviti plan ukidanja restrikcija.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će danas obaviti telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Američki lider je tom prilikom podsetio na gubitke SSSR-a u Drugom svetskom ratu, istakavši da je dijalog sa Rusijom neophodan.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone