Север Бачке и Баната решио проблем одлагања комуналног отпада

plastic-cups-973103_960_720

У складу са модерним начелом да је отпад ресурс и потребом да се заштити животна средина, Србија је почела системски да решава проблем одлагања смећа. У нашој земљи изграђено је осам регионалних и две општинске санитарне депоније где се отпад прикупља, селектује, прерађује и одлаже у складу са европским еколошким стандардима. Једна од најкомплекснијих је Регионална депонија у Суботици, која ће решити проблем одлагања чврстог комуналног отпада за седам општина Бачке и Баната.

Дванаест година након оснивања регионалне депоније у Суботици, са рециклажним двориштима у Новом Кнежевцу, Чоки и Малом Иђошу и трансфер станицама у Бачкој Тополи, Сенти и Кањижи, постројења су почела да раде. Пробни рад трајаће до средине године, а већ сада се обрађује око 150 тона смећа дневно.

У хали за сепарацију отпада се мешани комунални отпад разврстава на рециклабилне делове и органиски део који излази са рото-сита и након тога се шаље на компостирање, односно стабилизацију отпада, објашњава Сабина Бенедек, шеф Одељења за заштиту животне средине, Регионалне депоније у Суботици.

Подстичући решавање еколошких проблема Србије и приближавање наше земље европским стандардима у управљању комуналним отпадом, Европска унија је у суботичка постројења уложила 20 милиона евра.

„Тело депоније ни на који начин не загађује животну средину, вршимо мониториг метана, имамо систем за био-гас. Такође имамо систем за пречишћавање подземних вода. Значи, не загађујемо подземне воде, ваздух, животну средину и наравно чувамо наше здравље“, наглашава Чила Голи, директорка Регионалне депоније у Суботици.

Да би се рециклирало више од пет процената отпада колико се сада нуди прерађивачима, локалне самоуправе планирају да уведу примарну селекцију отпада у домаћинствима, односно систем две канте.

„У плаву канту ће грађани моћи да одлажу отпад који ће моћи да се рециклира, а зелена карта ће бити намењена за влажни и органски отпад, то је за компостилишта. Ми гледамо и нашу децу да што више едукујемо, да покажемо шта значи плава и зелена канта, то већ у школама полако уче“, наводи Загорка Панић, помоћница градоначелника Суботице за економски развој.

У постројењима суботичке санитарне депоније настаје и био-гас, као и топлотна енергија које ће у будућности моћи да се искористе као вишенаменска еколошка горива.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Прогнозе америчких стручњака! * Након одлуке САД да напусте НАТО пакт уследили би сукоби у једној од држава Западног Балкана * Трамп би своју одлуку правдао изјавом да је НАТО застарео * Након тога почињу да се шире протести по држави. Премијер, који се налази у кућном притвору, позива ЕУ и НАТО да интервенишу.

Za manje od 24 sata od odluke prištinske vlade da ukine nametnute takse na srpske sirovine, na kosovsku teritoriju je stigao prvi kamion iz centralne Srbije.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o srpskim državljanima iz inostranstva pokazuje da oni nisu „zarobljeni“ u drugim državama samo zbog nemogućnosti da se organizuje njihov transport u Srbiju, već da je to na izvestan način odluka Vlade Srbije.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета