Постројење за третман отпада – средином априла

scrap-166495__340

Како најављује градска секретарка за заштиту животне средине, „фабрика” за пречишћавање отпадних вода и третман грађевинског отпада требало би да буде завршена до краја 2020. године

Дим који се претходне седмице опет надвијао над депонијом „Винча” узнемирио je суграђане, еколошка, али и политичка удружења и странке. Да ли овај дим додатно загађује ваздух, у каквом је стању највеће отворено сметлиште у граду, да ли клизи према Дунаву, да ли је почела изградња неких постројења на њему само су нека од питања која ових дана могу да се чују…

Нова депонија – постројење за третман отпада и производњу енергије, за рециклажу грађевинског отпада, у оквиру прве фазе радова биће завршено за месец и по дана, док ће цео пројекат бити готов до краја године, кажу за Танјуг у Секретаријату за заштиту животне средине.

Санација постојеће депоније предвиђа престанак депоновања отпада, дренирање и извлачење процедних вода, постављање одговарајућих цеви за сакупљање гаса и на самом крају и затварање постојеће депоније.

Град  је крајем 2018. године, како истиче Ивана Вилотијевић, секретарка за заштиту животне средине, спречио еколошку катастрофу изградњом бране на депонији која служи за пролазак оцедних вода и спречава даље клизање депоније ка Дунаву. Изградња ове бране коштала је готово два милиона евра и регулисала је доста проблема.

Депонија „Винча” постоји 45 година и то је вишедеценијски проблем који ће коначно бити решен. Вилотијевићева истиче да је све могло боље, још 2007. године када је Влада Србије донела одлуку да санира депонију у Винчи, али је тада заустављено тражење партнера. Од тада па до данас сваки дан на депонију се одлаже додатних 1.500 тона отпада.

– Приче које се месецима пласирају о наводним пожарима на депонији су неистините. Због клизишта се отварају шупљине од којих испаравају природни гасови, а који у додиру са кисеоником стварају дим, што се дешава годинама – додаје она.

У решавање овог проблема кренуло се 2015. године тендерским поступком, који је завршен две године касније.

– Град Београд је 29. септембра 2017. године закључио уговор о јавно-приватном партнерству са компанијама „Суез” из Француске и „Итоку” из Јапана, што је довело до оснивања домаће фирме „Бео чиста енергија”. Све то предвиђа санацију и затварање постојеће депоније, изградњу нове санитарне депоније и постројења за третман грађевинског отпада, изградњу комбинованог постројења за третман отпада и производњу енергије, и третман депонијског гаса који ће потом бити коришћен за производњу струје – објаснила је градска секретарка.

Према њеним речима, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и третман грађевинског отпада требало би да буде завршена до краја 2020.

Изградња комбинованог постројења за третман и производњу енергије из отпада почеће, како каже, средином ове године.

– Комплетан пројекат биће завршен до краја 2022. године. Електрана ће бити изведена у складу са свим српским, али и прописима Европске уније, имајући у виду да је Србија у фази преговора за поглавље 27 у вези са животном средином. У електрани ће се сагоревати само отпад органског порекла. Имајући у виду да је ЕУ прошле године издала нове препоруке за дозвољене емисије гасова, предвиђена је уградња додатне опреме да би електрана, када буде изграђена и пуштена у погон, била у складу са стандардима ЕУ – додаје Вилотијевићева.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Реконструисана скулптура „Победника”, симбола Београда, враћена је на постамент на Калемегдану после 125 дана, колико је била у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је данас у Анталији са турским колегом Мевлутом Цавушоглуом и том приликом рекао да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Direktor kancerlarije za KiM Marko Ðurić poručio je da bi u Prištini više trebalo da se bave virusom neko politikom.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета