EU zabrinuta zbog incidenata nad Srbima na Kosovu

gracanica,kosovo vikipedija

Foto: Wikipedia

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da je zabrinuta zbog incidenata koji se dešavaju protiv nevećinskih zajednica na Kosovu, a posebno kosovskih Srba.

- Apelujemo na nadležne da preduzmu akcije, kako bi počinioci bili privedeni pravdi - navodi se u objavi Kancelarije EU u Prištini na Tviteru.

Tokom ovog meseca registrovano je više incidenata na Kosovu u kojem je stradala pokretna i nepokretna imovina Srba, podseća Kosovo onlajn.

U Janjinoj Vodi, selu kod Obilića 17. aprila je zapaljena kuća Tihomira Ristića, u kojoj tokom požara nije bilo nikoga. U selu Novake kod Prizrena 25. aprila zapaljena je kuća Momira Stanojevića. U selu Crkolez u opštini Istok 26. aprila Mališi Tijaniću ukradeni su putnički automobil i bik. Dan kasnije u selu Gojbulja grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala je da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim, odustali su kada su meštani izašli i suočili se sa njima.

Drugi incident u ovom selu dogodio se dva dana kasnije, 29. aprila, kada je ista grupa u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu je ispisala grafit OVK. Iste noći u Babinom Mostu u opštini Obilić iz dva srpska domaćinstva ukradene su poljoprivredne mašine.

U selu Cernica u opštini Gnjilane 28. aprila je zapaljena kuća Svetozara Cvetkovića.

 

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla da je svaki dan pokazatelj koliko smo bili istrajni u borbi prethodnih dana

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je od početka meseca, zaključno sa 27. aprilom, iz centralne Srbije na Kosovo otpremljena roba u vrednosti 15,9 miliona evra.

Unija sindikata prostvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorila je da dosadašnja epidemiplpška situacija i sve češća mišljenja stručnjaka o narednom talasu opasnosti od korona virusavirusa, kao i zabrani okupljanja većeg broja ljudi, ukazuje da se u školama nešto drastično mora preduzeti i predložila izmene zakona koje bi to omogućile.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone