Tokio kao najbaksuzniji organizator OLIMPIJSKIH IGARA

New Project (54)

Izvor: Pexels

Olimpijske igre su se prvi put u istoriji susrele sa odlaganjem. Ipak, kroz istoriju su prošle kroz prilično gadne i nepopularne scenarije, a najveći maler kao organizator takmičenja definitivno je Japan, odnosno grad Tokio.

Tokio je tri puta dobio organizaciju Olimpijade, a već drugi put Igre se neće desiti u predviđenom roku, pa se takav scenario u Tokiu može nazvati nekom vrstom prokletstva.


1940. godine Olimpijske igre otkazane su zbog Drugog svetskog rata. Iako je Tokio 1932. godine pobedio Rim i Helsinki u trci za organizaciju Olimpijskih igara, nije im pošlo za rukom da se ta organizacija ostvari na predviđen način i u pravo vreme.

Za potrebe ovog događaja je Japan gradio stadione primarno od drveta jer im je metal trebao za proizvodnju pušaka u toku rata, a stadion Meidži Džingu podignut za ovo prvenstvo korišćen je 1964. godine.

1938. godine mnoge zemlje su zbog rata između Japana i Kine otkazale učešće na Olimpijskim igrama, te je Tokiju oduzeta organizacija i dodeljena Helsinkiju.

Ipak, 1. septembra 1939. godine Adolf Hitler je krenuo u ofanzivu na Poljsku, što je za samo nekoliko meseci uvuklo gotovo sve države sveta u rat.

Na sport niko nije ni mislio.

U najvećem sukobu u istoriji čovečanstva je po nekim procenama 500 stotina vrhunskih sportista koji su se ranije takmičili na OI izgubilo živote.

Olimpijske igre nisu održane ni 1940, ni 1944. godine, naredne su održane tek 1948. godine u Japanu.

A ove godine svet je zahvatila pandemija koronavirusa.

U utorak je doneta odluka da se odlože Olimpijske igre i da se sigurno održe 2021. godine.

Sve je počelo bojkotom Kanade koja je prva odlučila da ne šalje sportiste na ovaj događaj, a pre zvaničnog saopštenja SAD odlučeno je da se one odlože iako je prvobitno odluka trebala da bude doneta 20. aprila

Pa tako Tokio zamalo da ostane bez OI i ovog puta, ali su za sada ove Olimpijske igre odložene za narednu godinu. 

Izvor: Kurir

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni 11. ili 12. maja.

Хуманитарна организација "Заједно за живот", која помаже оболелој деци у процесу лечења окупила је многе бројне личности из света спорта, културе, музике... Међутим, један гест је обележио вече на много начина.

SAD se suočava sa potencijalno novom opasnošću koja dolazi iz Azije i koja brine mnoge stručnjake. Smrtonosni stršljenovi mogli bi da postanu ozbiljna pretnja, a činjenica da godišnje u Japanu na primer od njihovog ujeda strada oko 50 ljudi, brine brojne naučnike.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone