Glas Javnosti

Ankete širom sveta kao rebusi i pitanje za ozbiljnu analizu i razmišljanje: Zašto svet (ne) voli Novaka Đokovića?

Tenis
Autor: Glas javnosti

Osvojio je 79 titula na ATP turnirima, od čega 17 grend slem. U karijeri je 282 nedelje predvodio ATP karavan sa prvog mesta. Kada je igrao svoj najbolji tenis, ni Rodžer Federer ni Rafael Nadal nisu mogli da ga čak ni namuče. Pa ipak, Novaka Đokovića sve češće nema u pričama o najboljim teniserima u istoriji "belog sporta".

Poslednji primer stiže nam sa portala "CEOworld Magazine", gde su posetioci glasali za najboljeg tenisera svih vremena, a ovaj portal je juče objavio 20 najboljih. Dame predstavljaju Štefi Graf, Martina Navratilova, Margaret Kort, Bili Džin King, Serena Vilijams i Monika Seleš. Kada je muška konkurencija u pitanju, tu su Rodžer Federer, Rafael Nadal, Džon Mekinro, Pit Sampras, legende poput Džimija Konorsa, Bila Tildena, Roja Emersona, Kena Rozvela, Džimija Konorsa, Bjorna Borga ili Roda Lejvera... Primećujete da neko nedostaje?

Iako su spomenuti teniseri svi odreda obeležili i promenili istoriju tenisa, teško da je iko od njih bio dominantniji od popularnog Noleta. No čak i da nije najbolji ikada, teško da iko može da tvrdi da Đoković ne zaslužuje da se nađe među 10 najboljih?!

Ova lista je napravljena nekoliko dana nakon što je španska "Marka" Đokovića stavila na tek 11. mesto najboljih sportista u prve dve decenije 21. veka. U nastavku teksta proći ćemo kroz nekoliko razloga iz kojih navijači širom sveta ne vole Đokovića.

Razlog broj 1 - poreklo

Iako ponosno ističe odakle dolazi, utisak je da bi Đoković imao totalno drugačiji status da dolazi iz Engleske, Španije ili Monaka. Dobar primer stiže nam iz američkog Ilinoisa, gde je u udžbenicima istorije Đoković opisan kao ratni zločinac koji je predvodio srpsku vojsku tokom rata u Bosni?! No, nije samo problem u pogrešnom informisanju, već i u finansijskoj (ne)moći žitelja ovog podneblja. Razlog je jednostavan - i Rafael Nadal i Rodžer Federer dolaze iz finansijski moćnijih sredina, pa forsiranje njih dvojice ujedno znači i veći profit. Sa druge strane, pitanje je koliko Đoković može novca da donese s obzirom na to da najveći broj navijača ipak ima na teritoriji Srbije.

Razlog broj 2 - poremetio je dinamiku

Kroz istoriju sporta, pored šampiona pamćeni su i veliki dueli, a rivalstva su neretko privlačila više pažnje od borbe za trofeje. Đoković je svojim talentom i partijama razdvojio ovaj duo, što je uticalo na razvodnjavanje potencijala koji meč "Nadal-Federer" ima i nepovratno poremetilo dinamiku "belog sporta". 

Razlog broj 3 - humor

Za Novaka vlada mišljenje da je ne samo sjajan teniser, već i fantastičan "šoumen", za razliku od poslovično "zakopčanih" Nadala i Federera. Doneo je novi duh, ali time pomalo i pažnju skrenuo sa sopstvenih teniskih kvaliteta. 

Razlog broj 4 - ne pristaje na kompromise

Poslednji, a možda i najvažniji razlog, jeste Novakova osobina da otvoreno i bez ustezanja kaže šta mu je na duši. Mnogi Đokoviću tu iskrenost zameraju.

Ostaje nam da vidimo da li će se situacija promeniti u narednim godinama...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR