Glas Javnosti

Miomir Petrović, pisac na dva točka: Biciklizam kao strast

Ostali sportovi
Autor: Strahinja Nikolić

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan bicikla, a tim povodom porazgovarali smo sa piscem i profesorom na univerzitetu u Abu Dabiju i zaljubljenikom u dvotočkaše, Miomirom Petrovićem.

- Svaki pasionirani rekreativac ili aktivni sportista nosi se mišlju da njegov hobi nije samo to već i način života. U tom smislu, neću reći ništa originalno ako izjavim da je za mene biciklizam način života, filozofija, pa tek onda vežba tela. Nakon više od 30 godina kao aktivni biciklista, nekada ne baš toliko uspešni takmičar ali svakako zavisnik od zvuka lanca koji prelazi preko zupčanika na šestofazu teško mi je da odaberem tek nekoliko karakteristika te moje ljubavi. Da probam: osećaj slobode, samoosećanje tela u prostoru i prirodi, lateralna koncentracija koju tokom vožnje imate a koja oslobađa stresa, kontakt sa prirodom - veći ili manji u zavisnosti od toga da li ste drumski vozač ili mauntinbajker - druženje i stalno nadmetanje u druženju na drumu ili šumskoj stazi, otkrio nam je Petrović.

 Osvrnuo se profesor Petrović i šta je to što biciklizam čini aktivnišću koja zaslužuje da ima svoj dan na globalnom nivou:

- Takmičarski biciklizam je kolektivni sport a to malo ljudi razume. Rekreacija je nešto što radite sami za svoju dušu. Treninzi i trke su mesto za kolektiv. Tu leži i fina psihološka dilema: da li vaša vozačka snaga treba da ostane individualna stvar ili treba da je, na upotrebu, predate svom timu? Najbolja strana biciklizma je što prevazilazite sopstvenu nemoć. I to samon ponekad, ukoliko imate sreće. Ali se svakog dana izlažete samoocenjivanju, analizi. Mislim da je to dobro za život uopšte. Još jedna strana mi je važna: vi ne bežite, vi menjate prostore, sagledavate pojave na ulici ili drumu iz perspektive filmske kamere, beležite ne samo ono što vam je oku prijatno već i ono što nije. Vožnja je magija.

 Za kraj, uporedio je uslove za biciklizam sa onima u UAE:

- Trenutno predajem na jednom univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jedna od najvažnijih stavki, kada sam reterirao ovde bila je mogućnost za treninge. Nakon kreveta i stola, prvo što sam kupio bio je bicikl. Poslednjih godina, zahvaljujući preregistraciji nekada moćnog tima Lampre-Merida u UAE Team Emirates, takmičarski biciklizam je i ovde postao atraktivna stvar. Tu su sada vozači poput Gavirije, Pogačara, Rui Košte, Fabija Arua. Naravno, klima je problem. Ovo je moja prva godina u Emiratima pa sam imao dobru zimsku sezonu sa 25-30 stepeni celzijusa. Vetar je problem, morate da nosite bandanu ili nekakvu masku uvek jer je pesak izuzetno sitan i oštar. Dobre su staze za mauntin bajk na obroncima Hadžar planina a organizuju se i veteranske trke u Hati, malom planinskom mestu sa odličnom topografijom za atraktivnu vožnju. Sada je već leto i sve mi je teže da pronađem pravi trenutak, jer puno radim. Sada krećem na trening tek oko 17.30 kada je malo manje vruće ali se zbog mraka koji rano pada za naše pojmove vraćam već oko 19.00. Nedostaje mi zelenilo Srbije, prelepa priroda zemlje koju tako lako i puno preziremo a koja je verovatno po prirodnim lepotama i klimi među najdivnijim mestima na Zemlji. Nadam se uskoro povratku. Čekaju me Moštanica, Glumčevo brdo, Avala, Košutnjak…, zaključio je Petrović.

Svetski dan bicikla obeležava se na internacionalnom nivou od 2018. godine rezolucijom Ujedinjenih nacija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR