Glas Javnosti

DUŠAN MANDIĆ: Ponovo sam šampion Srbije

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Dušan Mandić je 2015. godine otišao u Pro Reko, osvojivši titulu sa ekipom Partizana. Sada je nakon sedam godina ponovo osvojio titulu, ali sada kao jedan od najboljih igrača sveta i dvostruki osvajač olimpijske medalje. Ovog puta je to uradio sa ekipom Novog Beograda

U tom periodu od 2015. do 2022. godine, 27-godišnji Mandić uzdigao se do najvećih visina. Na klupskom i na reprezentativnom nivou osvojio sve što se osvojiti može, postao je pravi lider, a sad iz prestonice Srbije kreće u novu misiju ostvarivanja neverovatnih rezultata i uspeha na koje su nas vaterpolisti odavno navikli. 

- Stvarno se mnogo neverovatnih stvari izdešavalo i na profesionalnom i na ličnom planu. Da mi je neko rekao tada da će sve to da se desi, baš bi mi bilo teško da poverujem- počinje priču Dušan Mandić za Sportal. 

-Sa druge strane, verovao sam u sebe, dao sam se iskreno i potpuno u svemu i kroz klubove i reprezentaciju, kao što se i sada u Novom Beogradu dajem iskreno i posvećeno. Mogu samo da zahvalim Bogu na svemu što sam dobio u životu. Nadam se da će se nastaviti uspesi, da li će biti baš tako kako je bilo u prethodnih sedam godina, zaista ne znam. Nova su vremena, novi izazovi i jednostavno volim da se nadmećem. Prihvatiću sve izazove i pokušaću sve da ih savladam kao što sam u prošlosti to činio. Boriću se za svaku medalju, svaki trofej ... Kakva god situacija bude, borićemo se. Pobede i porazi su sastavni deo sporta i života. 



Izabranici Igora Milanovića, predvođeni kapitenom Mandićem uspeli su da ispišu istoriju osvajanjem prve titule u Superligi Srbije, pošto su u finalnoj seriji pobedili Radnički iz Kragujevca sa 2-0.

 -Lep je osećaj, to je prva šampionska titula za klub. Regionalna liga je takođe prvi put osvojena, ovo je drugi trofej i lepo je biti deo istorije novog kluba, za koji se nadam da će i u budućnosti nastaviti da traje i stvara i nove šampione. Svi znamo da je to najteži i najduži proces i voleo bih da su ovi trofeji motivacija za mlade u Beogradu i na Novom Beogradu da se upišu na vaterpolo, da dođu i da se uz nas opredele i krenu našim putem - ističe Mandić.

 Novi Beograd je na ukupno 20 mečeva u ligaškom delu takmčenja i plej-ofu zabeležio 19 pobeda i samo jedan poraz, uz gol razliku 369:153. U finalu je posle dva meča pobeđen stari znanac iz ove sezone, jer su se sa Kragujevčanima čak devet puta sastajali i slavili na sedam duela u svim takmičenjima. 

-Znali smo da nam neće biti lako, kvalitetnija smo ekipa od Radničkog, ali i oni su odličan tim koji se potrudio da izbori taj treći meč u Beogradu, međutim mi smo posle peteraca uspeli da trijumfujemo. Zbog predstojeće Lige šampiona mislim da je dobro što smo na ovakav način pobedili - objašnjava levoruki vaterpolista.

Novi Beograd je na početku sezone okarakterisan kao "drim tim" koji će jurišati na sve trofeje i biti strah i trepet za rivale, ali nije počelo onako kako su zamišljali. U borbi za prvi trofej, u finalu Kupa Srbije posle velike borbe izgubili od Radničkog. "Barijera moranja" probijena je osvajanjem Regionalne lige, gde su se u polufinalu revanširali ekipi Uroša Stevanovića i kasnije osvojili pehar namenjen najboljem u regionu. 



-Taj Kup je stvarno bio šok terapija, koja nam je bila potrebna. Posle onakovog leta koje smo imali sa reprezentacijom, kada čovek ostvari takve uspehe i postane drugi put zaredom olimpijski šampion, bilo je potrebno neko otrežnjenje. Sećam se i posle Rija da je trebalo nekoliko meseci da prođe da bi se vratio u normalu i na zemlju. Kup je samo ubrzao taj naš proces sazrevanja kao ekipe Novi Beograd. Da smo osvojili Kup, prešli bismo preko toga i mislim da bismo imali ozbiljnije kikseve kasnije. Mislim da nam je u dobrom trenutku došao taj poraz i iz poraza se najviše i uči, ako se pravilno pristupi. Osvajanje Jadranske lige bilo je skidanje bremena, posebno što je u polufinala bila upravo ekipa Radničkog. Palo još jedno breme nakon titule šampiona Srbije i sada možemo uđemo rasterećeno, bez nekog pritiska i moranja.

Novi izazov za vaterpoliste Novog Beograda sledi od 2. do 4. juna kada će na svom bazenu igrati na fajnal-ejtu Lige šampiona. 

- Svesni smo svojih kvaliteta, potencijala i šanse koju imamo. Fajnal-ejt, to su tri utakmice u tri dana, svako svakog može da dobije i sve je moguće. Upravo zbog osvojenih trofeja ući ćemo rasterećenije i samim tim bićemo dosta opasniji. 

Rival Novobeograđanima u četvrtfinalu 2. juna od 18.30 sati biće šampion Francuske, ekipa Marseja, a u ostalim mečevima se sastaju Breša - Hanover, Pro Reko - Barseloneta i Ferencvaroš - Jug. 

- Izuzetna ekipa sa trenerom Milošem Šćepanovićem. Tu je i Andrija Prlainović, kao vođa uz hrvatskog reprezentativca Ante Vukićevića, tu su i crnogorski reprezentativci Uroš Čučković, Vladan Spaić i najbolji Francuzi. Ozbiljan tim koji poštujemo, ali znamo i mi svoje kvalitete, dolaze na naš bazen. Bićemo malo rasterećeniji, bez pritiska. Vidim našu šansu u svemu tome. Samo da svi ove naredne dane prođemo zdravi, da ne bude nepredviđenih sistuacija i da što bolje uđemo u utakmicu. Da neće biti lako, sigurno neće. Biće pravi vaterpolo spektakl. Biće prednost što igramo na našem terenu, jer znamo svaki kubni metar tog bazena. Verujem da će publika doći i da će biti pune tribine i da ćemo uživati u podršci. 
Deluje da nema kraja ovogodišnje sezone, jer nakon klupskih obaveza slede reprezentativne. Pakleno leto čeka novu podmlađenu selekciju Srbije, koja će u tri meseca imati tri velika takmičenja. 



- Užasno teško leto - kroz osmeh kaže Mandić. 

Od 21. juna do 2. jula izabranike Dejana Savića čeka Svetsko prvenstvo u Mađarskoj, Svetska liga na programu je od 23. do 29. jula u francuskom Strazburu, dok će u Splitu od 29. avgusta do 10. septembra igrati na Evropskom prvenstvu. 

- Ne znam šta da kažem, osim da treba ići korak po korak, iz takmičenja u takmičenje i ne razmišljati o tome šta je sledeće i šta dolazi. Samo se umoriš razmišljajući šta treba da uradiš. To samo može da odvuče fokus od trenutnog dešavanja, a trenutno se mnogo toga dešava, počev od F8, SP... Mentalitet se nije promenio što se reprezentacije tiče. Idemo da pobedimo svakoga na svom takmičenju, svakom turniru, na svakoj vrsti utakmice - apsolutno je nebitno. Kad smo pod kapicom Srbije, nema umora, nema predaha i nema stajanja - zaključio je Mandić. 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR